آصف میرزا قاجار که بود
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
آصف میرزا قاجار که بود را از این سایت دریافت کنید.
فرجالله آصف
فرجالله آصف
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
فرجالله خان آصف (سردار معظم)
سناتور
حوزه انتخاباتی کردستان و کرمانشاه
(دورههای اول و دوم)
نماینده مجلس شورای ملی
دوره مسئولیت۱۳۲۸ – ۱۳۳۳
حوزه انتخاباتی سنندج
(دورههای سوم تا پنجم و هفتم تا پانزدهم)
اطلاعات شخصی زاده ۱۲۶۰ سنندج، ایران
درگذشته ۱۳۳۳ (۷۳ سال)
تهران، ایران ملیت ایرانی
فرجالله خان سردار معظم (۱۲۶۰ سنندج - ۲۱ دی ۱۳۳۳) که نام خانوادگی آصفوزیری را برگزید، از مالکان کردستان، سناتور و نماینده مجلس شورای ملی در دوره قاجار و پهلوی بود.پدرش میرزا علی نقی وزیری لشکریونس (۱۳۱۵_۱۲۳۰ ه.ش) برادر میرزا محمدرضای آصف اعظم و ایشان هم پسر میرزا فرجالله وزیر اعظم اردلانها و از نوادگان میرزا یوسف وزیر اصفهانی که از زمان ههلو خان اردلان نسل به نسل وزیر حکومت اردلان بودند و از مالکان بانفوذ بود که از ناصرالدین شاه لقب آصف دیوان و از مظفرالدین شاه لقب آصف اعظم دوم گرفت. اجداد او در زمان صفویه از اصفهان به کردستان کوچیده و وزیر و پیشکار خاندان اردلان شده بودند. او وارد خدمت نظام شد و به فرماندهی قشون ظفر کردستان رسید.[۱]
سردار معظم در دوره سوم مجلس شورای ملی نماینده سنندج شد اما با پیشروی ارتش روسیه بسوی تهران در جریان جنگ جهانی اول، مجلس تعطیل شد و شمار زیادی از نمایندگان به قم و کرمانشاه کوچیدند. او در دورههای چهارم و پنجم نیز به نمایندگی از سنندج مجلس راه یافت و از نمایندگانی بود که در نهم آبان ۱۳۰۴ به خلع قاجاریه و واگذاری حکومت به رضاخان پهلوی رأی مثبت دادند. پس از آن عضو مجلس مؤسسانی شد که با تغییراتی در قانون اساسی به برپایی سلطنت پهلوی رسمیت بخشید.
پس از روی کارآمدن رضا شاه، سنندج در دوره ششم نتوانست نمایندهای به مجلس بفرستد. در دوره بعد (هفتم) فرجالله خان بار دیگر به نمایندگی سنندج به مجلس رفت و تا دوره پانزدهم کرسی خود را حفظ کرد. در اواخر دوره دوازدهم که با شهریور ۱۳۲۰ و اشغال ایران همزمان شد، محمدعلی فروغی نخستوزیر او را به منظور آرام ساختن اوضاع کردستان، پیش از آنکه دوره نمایندگیاش به پایان برسد[۲] به عنوان فرماندار به کردستان فرستاد اما آصف پس از مدت کوتاهی برگشت و در آبان ۱۳۲۰ بار دیگر بر کرسی نمایندگی نشست (دوره چهاردهم).
در سال ۱۳۲۳ که جنگ میان محمد رشید بانهای و محمود کانی سنانی، دو تن از خوانین ویرانیهایی در منطقه مریوان و اورامان به بار آورد و از سویی گزارشهایی در مطبوعات منتشر شد که در مهاباد مردم به دولت یاغی شده و کنترل شهر را در دست گرفتهاند، آصف همراه با فهیمالملک وزیر مشاور دولت محمد ساعد مأمور شد به کردستان برود. وی و فهیمالملک پس از مأموریتی دو ماه و نیمه بازگشتند و گزارشهای مربوط به تمرد و یاغیگری در مهاباد و سایر نقاط کردستان را تکذیب کردند.[۳]
در فاصله دورههای چهاردهم و پانزدهم مجلس، آصف عضو حزب دموکرات به رهبری قوام السلطنه بود. در سال ۱۳۲۴ مدتی سرپرست فرمانداریهای گروس و سنندج شد و سال بعد به فرمانداری این دو شهرستان رسید تا اینکه با بازگشایی مجلس به نمایندگی بازگشت. در سال ۱۳۲۸ از نمایندگان کردستان در مجلس مؤسسان بود و همان سال در اولین دوره مجلس سنا، به نمایندگی کردستان و کرمانشاه انتخاب شد.
در انتخابات مجلس سنا در حوزه انتخابیه کردستان و کرمانشاه آصف بار دیگر انتخاب شد اما پیش از راهیابی به مجلس در ۲۱ دی ۱۳۳۳ بر اثر عارضه قلبی درگذشت و به جای او رفعتالسلطنه پالیزی به مجلس سنا رفت.[۴]
پسرش میرزا محمدحسن خان آصف یا آصفوزیری نیز که مدتها سناتور و نماینده مجلس مردم کردستان در مجالس شاه بود، به دلیل مخالفت با تقسیم اراضی، گرفتار خشم شاه شد و در سال ۱۳۴۲ خورشیدی در سن ۵۵ سالگی به دستور شاه مسموم شد و مرد.[]
پانویس[ویرایش]
↑ عاقلی، باقر (۱۳۸۰). . تهران: نگاه. ص. ۲۳.
↑ «مذاکرات جلسه ۱۵۸ دوره سیزدهم مجلس شورای ملی بیستم اردیبهشت ۱۳۲۲». بایگانیشده از اصلی در ۲۱ سپتامبر ۲۰۲۱. دریافتشده در ۱۰ مه ۲۰۲۰.
↑ «مذاکرات جلسه ۱۰۴ دوره چهاردهم مجلس شورای ملی ۲۶ بهمن ۱۳۲۳».
↑ «مذاکرات جلسه ۶۳ دوره دوم مجلس سنا شانزدهم اسفند ۱۳۳۳». بایگانیشده از اصلی در ۲۳ ژانویه ۲۰۲۲. دریافتشده در ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۱.
ردهها: اهالی سنندجدرگذشتگان ۱۳۳۳زادگان ۱۲۶۰سیاستمداران اهل ایراننمایندگان دوره پانزدهم مجلس شورای ملینمایندگان دوره پنجم مجلس شورای ملینمایندگان دوره چهاردهم مجلس شورای ملینمایندگان دوره چهارم مجلس شورای ملینمایندگان دوره دوازدهم مجلس شورای ملینمایندگان دوره دهم مجلس شورای ملینمایندگان دوره سوم مجلس شورای ملینمایندگان دوره سیزدهم مجلس شورای ملینمایندگان دوره نهم مجلس شورای ملینمایندگان دوره هشتم مجلس شورای ملینمایندگان دوره هفتم مجلس شورای ملینمایندگان دوره یازدهم مجلس شورای ملینمایندگان سنندج در مجلس شورای ملی
آصف الدوله (الهیارخان)
الهیار خان پسر بزرگ ركن الدوله میرزا محمد خان بیگلربیگی دولوی قاجار مشهور به تاج بخش میباشد. آصف الدوله برادر زن عباس میرزا و دایی محمد شاه و مدت...
آصف الدوله (الهیارخان)
الهیار خان پسر بزرگ ركن الدوله میرزا محمد خان بیگلربیگی دولوی قاجار مشهور به تاج بخش میباشد. آصف الدوله برادر زن عباس میرزا و دایی محمد شاه و مدتی خوانسالار فتحعلی شاه و همچنین داماد او بود. از 1340 تا 1343ق. صدر اعظمی ایران را به عهده داشت. آصف الدوله به طمع سلطنت خراسان و افغانستان با انگلیسیها پنهانی سازش داشته و در جنگهای اول و دوم ایران و روسیه در تضعیف ایران به تحریك انگلیسی ها دست داشته است. سرانجام پس از شورشی كه در خراسان به اتفاق پسرش سالار پدید آورد او با پسر و برادرش اعدام شدند.
او در جنگ با روسها یكی از سركردگان و فرماندهان سپاه بود و هنگام جنگ، نخستین كسی بود كه از مقابل روسها گریخت. قائم مقام فراهانی در این باره قصیدهای دارد:
«بگریزبه هنگام كه هنگام گریز است
رو درپیجان باش كه جان سخت عزیز است
ای خائن نان و نمك شاه و ولیعهد
حق نمك شاه و ولیعهد گریز است؟«
آصفالدوله در جریان قتل گریبایدوف روسی نیز دست داشت و به تحریك و اغوای او میرزا مسیح استرآبادی حكم به استرداد زنان مسلمه داد. او پس از خاتمه جنگ دوباره به شغل سابق خود «سالاربار» (خوانسالار) منصوب گردید. وزیر مختار انگلستان در تهران، سر یوستن شیل[1]، راجع به او به لندن چنین گزارش داده است:
«آصفالدوله خود و تمام افراد خانواده اش همیشه كاملاً در اختیار دولت انگلستان بودهاند، منتظر فرصتم كه در یك ملاقات خصوصی شاه را وادار كنم به او مقام وزارت (صدراعظمی) اعطاء نماید.» / شرح رجال ایران، ج1، ص 158.
در جنگ دوم ایران و روس پیش از آنكه عملاً جنگ آغاز شود، فرار همین آصف الدوله یك عامل تضعیف مقاومت سپاه ایران گردید كه پیرو همین فرار، فتحعلی شاه در تهران آصف الدوله را به چوب بست و از صدرات برداشت. / ایران در برخورد با استعمارگران، ص204.
آصفالدوله كه از ایل قاجار، طایفه دوانلوها و داماد فتحعلی شاه بود، در دوران محمد شاه به حكومت خراسان و پسرش حسن خان سالار به نیابت حكومت آن ایالت منصوب شد. او پس از مدتی با همكاری پسرش از اطاعت دولت سرپیچید و مدتها گرفتاریهایی را برای محمد شاه ایجاد كرد تا اینكه در زمان ناصرالدین شاه با درایت امیركبیر آن غائله خاتمه یافت.
پالمرستون انگلیسی او و امیر كبیر را مقایسه میكند و راجع به آن دو به انگلستان چنین گزارش میدهد:
«به نظر میرسد امیرنظام مختصركفایتی داشته باشد اما نه به اندازهای كه بر دشواریها فائق آید... جهت سیاسی او مخالف روسیه است اما نه اینكه دوستدار انگلستان باشد و نیز تصور نمیكند كه انگلستان خیرخواه ایران است... و تصمیم دارد به اندرزهای من و دولت انگلیس گوش ندهد... پیشنهاد من این است كه شاه آصفالدوله را ببخشد و به ایران فرا خواند، چه بازگشت او مایه نیكبختی ایران است ... آصف الدوله كه تمایلات انگلیسی مآبانه دارد... چون متعلق به گروه مخالفین و كهنه پرست است هیچ گامی در راه ترقی ایران بر نخواهد داشت.»
1. SirYustin Sheil برچسبها:
آصف الدوله (الهیارخان) میرزا محمد خان بیگلربیگی دولوی قاجار ركن الدوله عباس میرزا جنگ با روسها قتل گریبایدوف روسی سر یوستن شیل فتحعلی شاه ایل قاجار پالمرستون انگلیسی امیر كبیر
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟