آنتی اکسیدان های طبیعی
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
آنتی اکسیدان های طبیعی را از این سایت دریافت کنید.
آنتی اکسیدان چیست ؟ انواع آنتی اکسیدان طبیعی
آنتی اکسیدان چیست ؟ ویژگی این دست از مواد چیست و عملکرد آنها چگونه است ؟ در متن پیش رو قصد داریم به این پرسش ها پاسخ دهیم.
خانه > مقالات > مقالات مواد غذایی > آنتی اکسیدان چیست ؟ انواع آنتی اکسیدان طبیعی
آنتی اکسیدان چیست ؟ انواع آنتی اکسیدان طبیعی
نقش مواد ضد اکسیداسیون خنثی کردن این رادیکال های آزاد است. علاوه بر مقدار رادیکال های آزادی که بدن به صورت طبیعی تولید می کند، اشعه خورشید، امواج الکترومغناطیسی، آلودگی هوا، دخانیات، برخی مواد شیمیایی و … می توانند باعث بالا رفتن میزان رادیکال های آزاد در بدن شوند. به طور کلی این دست مواد را می توان در دو دسته آنتی اکسیدان های طبیعی و سنتزی دسته بندی کرد.
تقسیم بندی آنتی اکسیدان ها
یک مولکول است که از اکسیداسیون مولکول های دیگر جلوگیری می کند. اکسیداسیون یک واکنش شیمیایی است که می تواند رادیکال های آزادی تولید کند که منجر به واکنش های زنجیره ای شود که ممکن است به سلول ها آسیب برسانند. ضد اکسید هایی مانند تیول یا آسکوربیک اسید (ویتامین C) این واکنش های زنجیره ای را خاتمه می دهند. اصطلاح “آنتی اکسیدان” عمدتا برای دو گروه مختلف از مواد استفاده می شود:
مصنوعی:
که برای جلوگیری از اکسید شدن به محصولات افزوده می شوند.
طبیعی:
موجود در مواد غذایی و بافت بدن که گفته می شود اثرات مثبت بهداشتی دارند.
فعالیت یعنی خنثی کردن شکل های مختلف اکسیژن (اکسیژن مجزا، رادیکال های هیدروکسیل و همچنین سوپر اکسید)، کاهش رادیکال های آزاد است، بنابراین یک آنتی اکسیدان واکنش رادیکال را متوقف می کند.
برای تعادل حالت اکسیداسیون، سیستم های پیچیده گیاهان و حیوانات ضد اکسیداسیون همپوشان کننده یکدیگر مانند گلوتاتیون و آنزیم ها (مانند کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز) را تولید می کنند و یا آنتی اکسیدان های رژیمی ای مانند: ویتامین A، ویتامین C و ویتامین E تولید می کنند.
کاربرد آنتی اکسیدان ها در مواد غذایی
این ترکیبات به عنوان مکمل های غذایی مورد استفاده قرار می گیرند تا از نابودی مواد غذایی جلوگیری کنند. در معرض اکسیژن و نور خورشید قرار گرفتن ، دو عامل اصلی در اکسید شدن مواد غذایی است، به طوری که مواد غذایی در تاریکی نگهداری شده و در ظروف بسته بندی می شوند و حتی، مانند خیار، در موم پوشش می دهند. با این حال، همانطور که اکسیژن برای تنفس گیاه مهم است، ذخیره سازی مواد گیاهی در شرایط بی هوازی باعث ایجاد طعم ناخوشایند و رنگ های غیر جذاب می شود.
در نتیجه، بسته بندی میوه های تازه و سبزیجات، باید حاوی 8٪ اتمسفر اکسيژن باشد. ضد اکسیدها به عنوان یک دسته ویژه ای از نگهدارنده ها هستند، زیرا بر خلاف فساد باکتریایی یا قارچی، واکنش های اکسیداسیون در غذاهای یخ زده یا نسبتا یخ زده نیز سریع رخ می دهند. این مواد نگهدارنده شامل ضد اکسید های طبیعی مانند آسکوربیک اسید و توکوفرول و همچنین آنتی اکسیدان های مصنوعی مانند پروپیل گالات، ترشیو بوتیل هیدروکینون (TBHQ)، هیدروکسی آنیسول بوتیله شده (BHA) و هیدروکسی تولوئن بوتیله شده (BHT).
مواد آنتی اکسیدان کدامند ؟
در زیر به بررسی انواع این ترکیبات و کاربرد هر یک از آنها می پردازیم:
اسید اسکوربیک و ایزومرهای آن :
اسید اسکوربیک و ایزومرها ( اریتروبیک اسید و L-آسکوربیک اسید) یک عامل ضد اکسید و عامل کاهنده با فرمول مولکولی C6H8O6 است. آسکوربیک اسید به عنوان ویتامین C، تثبیت رنگ، طعم دهنده، اکسیدان و عامل کاهش دهنده و همچنین از قهوه ای شدن آنزیمی میوه ها و سبزیجات جلوگیری می کند.
آسکوربیل پال میتات :
آسکوربیل پال میتات یک تثبیت کننده، امولسفایر، منبع ویتامین C ، نگهدارنده رنگ و با فرمول مولکولی C22H38O7 است که بوسیله مهار کردن رادیکال آزاد اکسیژن از اکسید شدن جلوگیری می کند. در دمای 113 درجه سانتیگراد و در حضور اکسیژن شروع به تجزیه شدن می کند و نیز در pH های بازی ناپایدار است.
بتا کاروتن :
بتاکاروتن یک ماده مغذی با فرمول مولکولی C40H56 است که با رقیق کردن غلظت رادیکال آزاد اکسیژن به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کند. رنگ می دهد و به عنوان یک پرو ویتامین A در غذا عمل می کند.
هیدروکسی آنیسول بوتیله شده (BHA):
هیدروکسی آنیسول بوتیله شده نگهدارنده با فرمول مولکولی C11H16O2 بوده که برای پایان دادن به رادیکال های آزادی که در طول اکسیداسیون چربی های غیر اشباع به طور اتوماتیک تشکیل شده اند. از طرفی دارای فعالیت آنتی میکروبیال نیز هستند.
آسکوربات کلسیم :
آسکوربات کلسیم یک منبع ویتامین C با فرمول مولکولی C12H14CaO12 بوده و به عنوان نگهدارنده رنگ گوشت عمل می کند. وقتی که گرم می شود، دودی سوزنده و آزار دهنده متصاعد می کند.
سیتریک اسید و نمک هایش :
اسید سیتریک و نمک های آن با فرمول مولکولی CH2(COOH)C(OH)(COOH)CH2COOH ، کنترل کننده pH در غذا، به طور عمده به عنوان اسید غذایی در نوشیدنی های الکلی مورد استفاده می گیرد. یون های فلزی را جمع آوری کرده و غیر فعال می سازد، به راحتی در آب حل می شود و اسید را آزاد می کند. بنابراین، می توان آن را به طور مستقیم به مواد غذایی حاوی آب اضافه کرد. کلسیم سیترات یک عامل تقویت کننده و ماده مغذی در غذای کودک است. زمانی که حرارت به آن داده می شود، تجزیه می شود.
منبع مطلب : www.mbkchemical.com
آنتی اکسیدان چیست و منابع طبیعی و قوی آن کدام خوراکیها هستند
پایین آمدن سطح آنتی اکسیدان ها در بدن منجر به پیری زودرس، ایجاد سلولهای آسیبدیده و نسوج و بافتهای خراب و فعال شدن ژنهای معیوب در DNA بدن میشود.
آنتی اکسیدان چیست و منابع طبیعی و قوی آن کدام خوراکیها هستند
الهام صدوقی نیا بهروزرسانی: مهر 1398 ۱۵ دقیقهرژیم و تغذیه
هریک از ما بهطور مداوم میزبان آنتی اکسیدان ها و رادیکالهای آزاد در بدن خود هستیم. برخی از آنتی اکسیدانها توسط خود بدن ساخته میشوند و بقیهی موارد از طریق تغذیه و خوردن غذاهای حاویِ آنتی اکسیدان که به عنوان غذاهای ضد التهاب نیز شناخته میشوند، تأمین میشوند. در ادامه خواهید خواند که آنتی اکسیدن به طور کل چیست ، چرا مهم است و منابع غنی آنتیاکسیدان چه خوراکیهایی هستند.
حتما بخوانید: راز سلامتی چیست؛ متخصصان در این باره چه میگویند؟
راهنمای مطالعه نمایشبدن ما بعد از انجام واکنشهای سلولی، رادیکالهای آزاد تولید میکند. برای مثال کبد رادیکالهای آزاد را تولید و از آنها برای سمزدایی بدن استفاده میکند، درحالیکه گلبولهای سفید خون از رادیکالهای آزاد برای مقابله و از بین بردن ویروسها و باکتریها و سلولهای آسیبدیده استفاده میکنند. وقتی نوع خاصی از مولکولهای حاوی اکسیژن میتوانند آزادانه در بدن حرکت کنند، موجب ایجاد نوعی آسیبِ اکسیداتیو و در نتیجه تشکیل رادیکالهای آزاد میشوند. اما وقتی در اثر تغذیهی نامناسب یا قرار گرفتن در معرض سموم مختلف یا عوامل دیگر، سطح آنتی اکسیدان ها در بدن کمتر از رادیکالهای آزاد شود، چه اتفاقی میافتد؟
پایین آمدن سطح آنتی اکسیدان ها در بدن منجر به پیری زودرس، سلولهای آسیبدیده یا جهشیافته، نسج و بافتِ آسیبدیده، فعال شدن ژنهای معیوب در DNA و افزایش فشار بر سیستم ایمنیِ بدن میشود.
سبکزندگی غربی با فستفودها، تکیه بر داروها و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و آلایندههای زیست محیطی، عاملی برای گسترش رادیکالهای آزاد است. از آنجا که بسیاری از ما از سنین جوانی در معرض استرسِ اکسیداتیو هستیم، به سطح بیشتری از آنتی اکسیدان ها نیاز داریم که به معنای مصرف بیشتر غذاهای حاوی آنتی اکسیدان است.
آنتی اکسیدان ها چه چیزهایی هستند؟
برای معرفی فواید آنتی اکسیدان ها باید ابتدا به تعریف آن بپردازیم، آنتی اکسیدان به هر مادهای گفته میشود که بتواند فرآیند اکسیداسیون را مهار کند، مخصوصا موادی که برای جلوگیری از خراب شدن مواد غذایی ذخیره شده یا حذف عوامل بالقوهی اکسیداسیون در بدن یک موجود زنده استفاده میشوند.
آنتی اکسیدان ها شامل مواد غذایی مختلفی هستند که حتما قبلا نام آنها را شنیدهاید، مثلا کارتنوئیدها (carotenoids) مانند بتاکاروتن (beta-carotene)، لیکوپن (lycopene) و ویتامین C، این مواد نمونهای از آنتی اکسیدانهایی هستند که فرآیند اکسیداسیون یا واکنش سلولی در برابر اکسیژن، پراکسید یا رادیکالهای آزاد را مهار میکنند.
تحقیقات نشان میدهند که برای سلامتی و طول عمر، فواید مصرف برخی از آنتی اکسیدان های خوراکی مانند سبزیجات، چایها و مکملها به شرح زیر است:
کند شدن روند پیری در پوست، نسوج بدن، مفاصل، چشمها، قلب و مغز؛
داشتن پوستی سالمتر، جوانتر و درخشانتر؛
کاهش ریسک ابتلا به سرطان؛
افزایش سمزدایی در بدن؛
افزایش طول عمر؛
جلوگیری از بیماریهای قلبی و سکته؛
کاهش مشکلات شناختی مانند زوال عقل؛
کاهش ریسک مشکلات چشمی مانند آبمروارید و بیماری ماکولا (macular degeneration) که موجب از بین رفتن شبکیهی چشم میشود؛
همچنین آنتی اکسیدان ها برای جلوگیری از اکسیداسیون و فساد مواد غذایی به آنها افزوده میشوند.
حتما بخوانید: ۹ قدم ساده برای داشتن تغذیه سالم
چرا به آنتی اکسیدان ها نیاز داریم و آنها در بدن چه کاری انجام میدهند؟
@[email protected]#=img=#
منابع غذایی سرشار از آنتی اکسیدان مانند سبزیجات، ادویهجات و انواع چای باعث کاهش تأثیر رادیکالهای آزاد یا استرس اکسیداتیو میشوند که عامل ایجاد انواع بیماریها هستند. مشکلات جسمانی که امروزه با آنها روبهرو هستیم مانند بیماریهای قلبی، سرطان و زوال عقل به دلیل افزایش میزان آسیب اکسیداتیو و التهاب رخ میدهند. به عبارت ساده، اکسیداسیون یک واکنش شیمیایی است که موجب تولید رادیکالهای آزاد و واکنشهای شیمیایی زنجیرهای دیگر نیز میشود که مسئول آسیبهای سلولی هستند.
استفاده از آنتی اکسیدانها در رژیم غذایی برای مقابله با آسیبهای ناشی از نور آبی یا اشعهی خورشید، رژیم غذایی نامناسب، سیگار کشیدن یا استفاده از مواد مخدر، مصرف داروها، مسمومیت یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، استرس زیاد و سایر عوامل طبیعی که برای سلامتی خطرآفرین هستند، بسیار لازم و کمککننده است. در فرایند مبارزه با آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد، آنتی کسیدانها درحالیکه با سلولهای بدخیم یا سرطانی مقابله میکنند، از سلولهای سالم نیز محافظت مینمایند.
تاریخچهی شناخته شدن آنتی اکسیدان ها و کاربرد آنها
اینکه اولین بار آنتیاکسیدان ها توسط چه کسی کشف شدند، دقیقا مشخص نیست. سابقهی ظهور آنتی اکسیدان ها در مبانی نظری پزشکی به اوایل قرن ۱۹ و ۲۰ برمیگردد اما محققان و کارشناسان علوم پزشکی از مدتها قبل به بحث و تبادل نظر در مورد آنها پرداختهاند. هر آنتی اکسیدان تاریخچهی کشف منحصربهفردی دارد. بعضی از آنها مانند ویتامین C و E در ابتدا توسط پزشکانی مانند هِنری اِی (Henry A) کشف شدند. متیل (Mattill) بین سالهای ۱۹۲۰ تا ۱۹۵۰ به پژوهشی در این مورد پرداخت که طی آن مشخص شد حیواناتی که غذاهای کاملتری میخورند، زندگی طولانیتری دارند و سالمتر هستند.
جو مککورد (Joe McCord) پژوهشگر دیگری بود که کاملا اتفاقی و از روی اشتباه مفتخر به کشف عملکرد آنزیمهای آنتی اکسیدانی مانند سوپر اکسید دیموتاز (superoxide dismutase) شد. او به این نکته اشاره کرد که چگونه همهی حیوانات این ترکیبات سودمند را در بدن خود نگه میدارند و با افزایش سن این مواد در بدنشان کاهش مییابد.
امروزه سطح آنتی اکسیدان موجود در مواد غذایی مختلف توسط تست ORAC محاسبه میشود که به معنای «ظرفیتِ جذبِ رادیکالِ اکسیژن» میباشد. تست ORAC قدرت جذب و از بین بردن رادیکالهای آزاد توسط یک گیاه را نشان میدهد.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟