امام علی کدام شهر را مرکز خلافت قرار داد
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
امام علی کدام شهر را مرکز خلافت قرار داد را از این سایت دریافت کنید.
امیرمؤمنان «ع» و انتقال مرکز خلافت به کوفه
مدینه، شهر پیامبر، تنها شهرى است که با قرآن فتح شد؛ مرکز حکومت پیامبر بود واسلام در آنجا عزت یافت و مسلمانان از خوارى و...
امیرمؤمنان «ع» و انتقال مرکز خلافت به کوفه (مقاله پژوهشی حوزه)
درجه علمی: علمی-پژوهشی (حوزوی)
نویسندگان: غلامحسن محرمیمنبع: تاریخ در آیینه پژوهش 1381 شماره 1حوزه های تخصصی:حوزههای تخصصی علوم اسلامی تاریخ اسلام و سیره تاریخ و سیره شناسی تاریخ و سیره اهل بیت(ع)
دریافت مقاله
آرشیو
آرشیو شماره ها:۵۲
سال ۱۴۰۰ (۱)
سال ۱۳۹۹ (۲)
سال ۱۳۹۸ (۲)
سال ۱۳۹۷ (۲)
سال ۱۳۹۶ (۱)
سال ۱۳۹۵ (۲)
سال ۱۳۹۴ (۲)
سال ۱۳۹۳ (۲)
سال ۱۳۹۲ (۲)
سال ۱۳۹۱ (۲)
سال ۱۳۹۰ (۳)
سال ۱۳۸۹ (۴)
سال ۱۳۸۸ (۴)
سال ۱۳۸۷ (۴)
سال ۱۳۸۶ (۴)
سال ۱۳۸۵ (۴)
سال ۱۳۸۴ (۴)
سال ۱۳۸۳ (۴)
سال ۱۳۸۲ (۲)
سال ۱۳۸۱ (۱)
چکیده
متن
مدینه، شهر پیامبر، تنها شهرى است که با قرآن فتح شد؛ مرکز حکومت پیامبر بود واسلام در آنجا عزت یافت و مسلمانان از خوارى و ضعف بیرون آمدند. اهالى مدینهپیامبر را یارى کردند و از بذل جان و مال خویش در راه اسلام دریغ ننمودند، تا اینکهاسلام قوّت گرفت. در این شهر بود که پیروزىهاى چشمگیر، نصیب مسلمانان گشت. ازاین شهر سپاهیان اسلام براى فتح سرزمینهاى مجاور، اعزام شدند و آن مناطق راضمیمه قلمرو مسلمانان ساختند. اکنون این سؤال مطرح مىشود، که چرا امیرالمؤمنینعلی(علیه السلام) مرکز خلافت را از آنجا به کوفه ـ که در میان شیعه چندان مکان خوش نامىنیست ـ منتقل کرد. در پاسخ به این پرسش ابتدا باید به شرحى هر چند مختصر دربارهمدینه و کوفه بپردازیم و آنگاه در مورد علل این امر وارد سخن گردیم.
مدینه و کوفه درگذر تاریخ
مدینه، یا مدینة النبى که پیش از هجرت به نام «یثرب» خوانده مىشد، در بخش شمالىجزیرة العرب، (شبه جزیره عربستان) قرار دارد. آنگاه که پیامبراکرم (صلى الله علیه) بدانجا هجرتنمود، در آن شهر علاوه بر عربها ـ که عمدتاً از دو قبیله یمنى اوس و خزرج تشکیلمىیافتند ـ یهودیان نیز سکونت داشتند؛ ظاهراً سابقه سکونت یهودیان پیشتر ازعربها بوده است. البته بعدها ایشان به خاطر خیانتشان به مسلمانان، از مدینه راندهشدند.2
بعد از هجرت، بخش دیگر ساکنان مدینه را مهاجرانى تشکیل مىدادند که به سبباسلام آوردنشان، مجبور شده بودند، از خانه و کاشانه خود دست شسته و به آنجامهاجرت کنند. بدین ترتیب مسلمانان اولیه در این شهر مستقر بودند و خداى تعالىمدینه را براى مرکزیت حکومت پیامبر برگزید، که مىشود گفت مناسبترین مکانحجاز براى این امر بود؛ زیرا حجاز بیش از سه شهر نداشت که عبارت بودند از: مکه،مدینه و طایف.
طایف، اگر چه از قابلیت کشاورزى و باغدارى برخوردار بود، ولى از لحاظ اهمیتسیاسى و نظامى به پاى دو شهر مکه و مدینه نمىرسید، به علاوه از مسیر راه تجارى نیزدور بود. اما مکه مقدسترین مکان حجاز بود ×؛ همچنانکه اکنون به خاطر وجود کعبهمقدسترین جایگاه را نزد مسلمانان دارد. مدینه نیز با آمدن پیامبر و استقرار ایشان درآنجا از چنین تقدّسى برخوردار شد.
اما از لحاظ اینکه هر دو در مسیر راه تجارى یمن ـ شام قرار داشتند، از موقعیتتجارى مساوى برخوردار بودند. در این میان، مدینه امتیاز دیگرى داشت که مکه از آنبىبهره بود و آن، قابلیت کشاورزى زمینهاى آن بود. از این رو مردم آنجا کمتر بهپیمودن راههاى دور و دراز و امر تجارت علاقه نشان مىدادند. آنگاه که مهاجران مکه بهآنجا آمدند، علاوه بر کار قبلىشان که تجارت بود، هر کدام که استعداد کار کشاورزى وباغدارى داشتند، به این کار پرداختند.3 از این لحاظ مدینه بهترین مکان براى مرکزیتحکومتى بود که در مرزهاى شبه جزیره عربستان محدود مىشد.
کوفه شهرى است که بعد از اسلام به وجود آمده و مسلمانان آن را تأسیس کردهاند،گرچه شهر باستانى حیره ـ مقر حکومت لخیمیان ـ در نزدیکى آن قرار داشت.
بنیاد کوفه
در سال 17 هجرى، سعد بن ابى وقاص فرمانده جبهه ایران، به دستور خلیفه دوم اینشهر را بنا نهاد و بعد از آن 80 نفر از صحابه پیامبر در آن سکنا گزیدند.4 شهر کوفه درابتدا بیشتر اردوگاه نظامى بود و نیروهاى جبهه شرقى را تأمین مىکرد و اکثر اهالى آن رامجاهدان مسلمان تشکیل مىدادند. از میان اصحاب پیامبر هم بیشتر، انصار در آن ساکنشدند و خزرجیان ـ یکى از دو قبیله انصار ـ در کوفه، محله مخصوص به خود داشتند.یاقوت حموى مىگوید: «در زمان زیاد، بیشترین خانههایى که در آن آجر به کار رفته بود،خانههاى خزرج و مراد بود.»5 البته عدهاى از موالى و ایرانیان نیز در کوفه مىزیستند و درزمان خلافت امیرمؤمنان(علیه السلام) در بازار کوفه، مشغول داد و ستد بودند.6 در جریان قیاممختار همین موالیان، بخش اعظم نیروهاى او را تشکیل مىدادند.7
علل انتقال مرکز خلافت به کوفه
این سؤال که چرا و امیرالمؤمنین(علیه السلام) مرکز خلافت را از مدینه به کوفه انتقال داد، از زمانىکه آن حضرت تصمیم به این کار گرفت، مطرح بوده است؛ ابوحنیفه دینورى نقل کرده:«وقتى که علی(علیه السلام) تصمیم گرفت که به سوى عراق برود، بزرگان انصار خدمت آنحضرت رسیدند؛ در این هنگام عُقبة بن عامر ـ که از شرکت کنندگان در جنگ بدر بود ـآغاز سخن کرد و گفت: یا امیرالمومنین! با رفتن از مدینه، فضیلت نماز در مسجد پیامبر وزیارت قبر آن حضرت را از دست خواهى داد و آنچه از عراق نصیب تو مىشود، اینضرر را جبران نخواهد کرد؛ اگر مىخواهى به جنگ اهل شام بروى، عمر در این شهر(مدینه) ماند و سعد بن ابى وقاص از سوى او در قادسیه جنگید و ابوموسى در اهواز. تونیز امثال این مردان را دارى.»
در این هنگام امیرالمؤمنین(علیه السلام) فرمود: «اموال و مردان در عراق هستند. و اهل شام عصیانکردهاند، دوست دارم که به آنها نزدیک باشم.»8 با توجه به جواب امیرالمؤمنین به بزرگان انصار،مىتوان به عللى چند که از فرمایش آن حضرت استفاده مىشود، اشاره کرد:
1. موقعیت جغرافیایى کوفه
آنگاه که امیرمؤمنان(علیه السلام) کوفه را به عنوان مرکز خلافت خویش برگزید، از دو لحاظمناسبترین مکان براى مرکزیت سرزمین پهناور اسلامى بود؛ نخست از این جهت کهکوفه تقریباً در قلب مملکت اسلامى قرار داشت و از آنجا دسترسى به شرق و غرب وشمال و جنوب قلمرو اسلامى، کاملاً میسر بود؛ لذا عراق به مدت شش قرن، درحکومت عباسیان مرکز خلافت بود و تنها مدت اندکى در عصر مأمون، مرکز خلافت بهمرو منتقل گردید. و آنگاه که مأمون از امام رضا(علیه السلام) در مورد اقامت در مرو یا بغداد،مشورت خواست، آن حضرت صلاح دید که خلیفه در وسط سرزمین اسلامى باشد.9 دراین زمان مدینه و به طور کلى حجاز، در گوشهاى از عالم اسلام و در منتهى الیه جنوبآن واقع شده بود.
چرا حضرت علی (ع) شهر کوفه را مرکز خلافت خود قرار داد؟
چرا حضرت علی (ع) شهر کوفه را مرکز خلافت خود قرار داد؟
ثبت نام ورود
پربازدیدها: #آزمونساز_رایگان#آزمون_میانترم
درس 10: از رحلت پیامبر تا قیام کربلا (نینوا) مطالعات اجتماعی هشتم دوره اول متوسطه درسنامه آموزشی این مبحث
چرا حضرت علی (ع) شهر کوفه را مرکز خلافت خود قرار داد؟
1 )
تسلط بیشتر به سرزمینهای پهناور اسلامی
2 )
برای دفع تهدیدات بیعت شکنان و دشمنان عدالت
3 )
سرکوب توطئههای یزید علیه حکومت
4 )
دعوتنامه هزاران نفر از مردم کوفه برای انتقال مرکز حکومت
گزارش خطا یک تست دیگه بزن یک آزمون کامل بده
تحلیل ویدئویی تست
تحلیل ویدئویی برای این تست ثبت نشده است!
ویدیو دوره آموزشی، مطالعات اجتماعی هشتم دوره اول متوسطه
مدرس: هادی کرمی
مدت دوره: 4 ساعت (13 فایل)
ریاضی
2751 تست رایگان
فارسی
1911 تست رایگان
پیامهای آسمان
752 تست رایگان
مطالعات اجتماعی
2118 تست رایگان
کار و فناوری
184 تست رایگان
تفکر و سبک زندگی
146 تست رایگان
انگلیسی
1363 تست رایگان
عربی
1228 تست رایگان
قرآن
474 تست رایگان
علوم تجربی
3829 تست 268,030 تومان
نمونه سوالات مرتبط
آزمون آنلاین
15 تست
آزمون چهارگزینه ای دروس 12 تا 18 مطالعات اجتماعی هشتم دبیرستان شهید رجائی…
تیم مدیریت گاماآزمون آنلاین
40 تست
سوالات آزمون غیرحضوری مطالعات اجتماعی هشتم | فصل 11 و 12: اروپا، آفریقا،…
تیم مدیریت گاماآزمون آنلاین
15 تست
آزمون تستی مطالعات هشتم مدرسه پارس | درس 5: آسیب های اجتماعی و پیشگیری…
تیم مدیریت گاما3 صفحه
آزمون مطالعات اجتماعی هشتم مدرسه شهید چهاردانگی چالو | فصل 8: عصر مغول و تیموری
سید حسین مصطفی نژاد…3 صفحه
امتحان میان نوبت اول مطالعات اجتماعی هشتم دبیرستان شهید مجید مرشد یزد | درس 1 تا…
مهدی علوی حسینی4 صفحه
سوالات آزمون تستی مطالعات اجتماعی هشتم | درس 13 تا 16
محمد یوسف خواجویرایـــــگان
1 صفحه
آزمون کلاسی مطالعات اجتماعی هشتم مدرسه اقبالیون | فصل 7: از غزنویان تا هجوم چنگیزخان
محمود علائی2 صفحه
آزمون مستمر مطالعات اجتماعی هشتم | فصل هفتم و هشتم
محسن جعفری2 صفحه
ارزشیابی تستی فصل اول مطالعات اجتماعی هشتم
امیر اردوئی2 صفحه
امتحان میان ترم مطالعات اجتماعی هشتم مدرسه خلیج فارس هوراند | درس 1 تا 8
رضا جوانمردی2 صفحه
سوالات امتحان نوبت اول مطالعات اجتماعی هشتم دبیرستان شهدای تودشک | دیماه 96
جواد رضایی2 صفحه
دانلود سوال امتحانی مطالعات اجتماعی هشتم| نوبت دوم|دبیرستان شهید کاوه مهاباد
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟