اولین بازی فوتبال جهان
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
اولین بازی فوتبال جهان را از این سایت دریافت کنید.
پیشینه فوتبال
پیشینه فوتبال
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
اولین سوابق ثبتی آنچه که احتمالاً قدیمی ترین فعالیت شبیه به فوتبالو بسکتبال به حساب می آمده را، می توان در دست نوشته های چینی نظامی در دوره سلسله هان و حدود قرن دوم قبل از میلاد پیدا نمود. آنها با سر سربازان بازنده این بازی را انجام میدادند.
این بازی سالیان زیاد انجام می شد ولی به نظر می رسد که در حدود نیمه قرن ۶۹ میلادی از بین رفته باشد. در سال۱۸۹۳ و در یک اقدام سمبلیک در جهت احیای سنت های باستانی، این بازی مجدداً احیاء گشته و هم اکنون نیز در برخی فستیوال های توریستی قابل رویت است.
قدمت بازیهای همراه با توپ فرا آمریکایی که با توپ و باد کنک های لاستیکی انجام میشدهاند حتی بسیار قبل از مورد بالا ثبت گردیدهاند و تصور میشود که در مراحل اولیه پیدایش، شباهت زیادی به فوتبال داشتهاند. اما از آنجایی که فرم های بعدی این بازیها شباهت هایی با بسکتبال یا والیبال داشتهاند و همچنین به دلیل آنکه نفوذ این گونه بازیها بروی بازی مدرن فوتبال بسیار کم بودهاست، بیشتر آنها بهعنوان فوتبال طبقهبندی نمیگردند.
یونانیان و اهالی رم و دارقوزستان نیز به داشتن بازیهای همراه با توپ که در آنها از پای خود استفاده میکردهاند، شناخته شدهاند.
نویسنده رومی سیسرو در یکی از نوشتههای خود وضعیتی را توصیف میکند که در آن مردی در مغازه سلمانی و در حال اصلاح بخاطر شوت شدن یک توپ به داخل مغازه کشته میشود. اعتقاد بر این است که بازی رومی هارپستوم از نوعی بازی تیمی به نام «επισκυρος» (اپی اسکایروس) یا فنیدا که اولین بار توسط نمایشنامهنویس یونانی انتیفانس (۳۱۱-۳۸۸ قبل از میلاد) به کار برده شده و بعداً کلمنت الکساندریا نیز به آن اشاره داشتهاست، گرفته شدهاست. بهنظر میرسد این بازی بنوعی نه چندان واضح شبیه به راگبی بودهاست.
البته سوابق غیر مستند دیگری از بازیهای ماقبل تاریخ، باستانی یا سنتی انجام شده با توپ که توسط مردم بومی در سراسر جهان انجام میشده نیز در دسترس میباشند. بهعنوان مثال، در سال ۱۶۱۰ ویلیام استراچی از منطقه جیمز تاون اولین شخصی بود که یک نوع بازی به نام پاهساهمان را که توسط آمریکائی بومی باز میشده را ثبت نمودهاست. در منطقه ویکتوریا، استرالیا، مردم بومی استرالیا نوعی بازی به نام مارن کروک را انجام میدادند.در کتاب رابرت برو-اسمیت که در سال ۱۸۷۸ به نام «مردم بومی منطقه ویکتوریاً منتشر شد نیز از مردی به نام ریچارد توماس نام برده شده که در سال ۱۸۴۱ شاهد انجام این بازی توسط مردم بومی منطقه بودهاست.» آقای توماس توصیف مینماید که چطور بازیکن جلو توپ ساخته شده از پوست صاریغ را شوت نموده و دیگر بازیکنان برای گرفتن آن به هوا برمیخاستند.«امروزه اعتقاد گستردهای مبنی بر اینکه مارن کروک تأثیر زیادی بر پیشرفت قواعد فوتبال استرالیا داشته، وجود دارد (بخش زیر را ببینید). در سرزمین کانادای شمالی و / یا آلاسکا، اینیوایت (اسکیموها) نوعی بازی بروی یخ بنام»آکاساکتوک" را انجام میدادهاند. هر بازی با حضور دو تیم روبروی هم در دو خط موازی آغاز میشد. سپس دو تیم سعی در ضربه زدن به توپ، هدایت آن به سمت خط دروازه حریف و کاشتن گل داشتند.
قدمت این بازیها و امثال آنها بهطور عمیق در روزگاران باستان قرار داشته و در طول قرون متمادی، تأثیر خود را بروی فوتبال داشتهاست. بههرحال، بهنظر میرسد که مسیر حرکت بسوی فوتبال مدرن در اروپای غربی و بخصوص در انگلستان شکل گرفته باشد.
فوتبال در قرون وسطی[ویرایش]
An illustration of so-called «mob football».
در طی قرون وسطی شاهد افزایش بسیار زیاد محبوبیت مسابقات سالیانه فوتبال شرووتاید در سراسر اروپا خصوصاً انگلستان هستیم. بازی انجام شده در انگلستان در این زمان، احتمالاً از اشغال روم آغاز گشته، ولی شواهد متقنی در این زمینه در دسترس نمیباشد. گزارشهای که از نوعی بازی مرسوم در بریتانی، نرماندی و پیکاردی به نام «چوله» یا «سوله» در دست است، موید آنست که وجود برخی از انواع فوتبال در انگلستان نتیجه پیروزی نرمانها است.
این نوعهای قدیمی فوتبال، که عادتا بهعنوان فوتبال عامیانه طبقهبندی میگشتهاند، بین تیمهای شهرها و روستاهای همجوار که شامل تعداد نامحدود بازیکن بودهاند بازی میشدهاند. این بازیکنان در میان انبوه جمعیت تلاش در کشیدن مثانه باد کرده خوک به سمت محلهای نشانگذاری شده واقع در دو سر شهر مینمودند (گاهی اوقات نیز به جای محلهای نشانگذاری شده، تیمها سعی میکردند که مثانه باد کرده خوک را بروی بالکن کلیسای حریف شوت کنند).
یک افسانه که میگوید سر منشاء این بازیها در انگلستان دارای قدمتی بیشتر بوده و به مراسم خونین لگد زدن به «سر بریده دان» برمیگردد، بعید بهنظر میرسد که حقیقت داشته باشد. بازیهای شرووتاید در شماری از شهرهای انگلستان هنوز وجود دارند (قسمت زیر را ببینید).
نخستین تعریف فوتبال در انگلستان توسط ویلیام فیتزاستیفن (۱۱۸۳-۱۱۷۴) ارائه گردید. او فعالیتهای جوانان لندن در خلال فستیوال سالیانه سه شنبه مذهبی را مورد توصیف قرار داد.
«پس از صرف ناهار تمام جوانان شهر به دشتهای اطراف میروند تا با توپ بازی کنند. دانش آموزان هر مدرسه توپ خود را دارند؛ کارگران اصناف شهر نیز توپهای خودشان را بهمراه دارند. بزرگترهای شهر، پدران و ثروتمندان سوار بر اسب وارد شده تا مسابقه جوانترها را دیده و خاطرات جوانی خود را زنده کنند: شما میتوانید شاهد انگیزش احساسات درونی آنها در هنگام دیدن بازی و غرق در شادی شدنشان فارغ از دغدغههای بزرگسالی باشید»..[۱]
اولین نامهای اطلاق شده به بازی بهطور ساده عبارت بودند از «توپ بازی» یا «بازی با توپ». این نامگذاری موید آنست که بازی در آن زمان مستلزم ضربه زدن به توپ نبودهاست. بنابراین همانگونه که توضیح داده شده، ضربه پا بهطور مسلم در بازیهای قرن ۱۴ وجود داشتهاند.
در مراسم ۱۳۲۱ بخشایش اویگنون توسط پاپ دوازدهم به ویلیام داسپالدینگ از شودهام اعطا گردید:
"تقدیم به ویلیام داسپالدینگ، حاکم اسکالدهام و بدستور سمپرینگهام. در طول بازی با توپ و هنگامیکه او به توپ ضربه زد، یکی از دوستان او که نام او نیز ویلیام بود جلوی او دوید که با چاقویی که توسط حاکم حمل میشد خود را بشدت مجروح نمود. بهطوریکه پس از شش روز جان خود را از داد. بخشایش اعطاء شد و هیچ توبیخی شامل ویلیام داسپالدینگ که خیلی از مرگ دوست خود اندوهناک بوده و آنطور که دشمنانش میگفتند هراس آن داشت که موضوع به پاپ کشیده شود، نمیگردد.
تاریخچه فوتبال در جهان
تحقیقات نشان می دهد که ملل مختلف هزاران سال قبل از میلاد بازیهای شبیه فوتبال داشته اند.
تاریخچه فوتبال در جهان
تاریخچه فوتبال در جهان تحقیقات نشان می دهد که ملل مختلف هزاران سال قبل از میلاد بازیهای شبیه فوتبال داشته اند.
4,236
تاريخچه فوتبال در جهان
تحقيقات نشان مي دهد که ملل مختلف هزاران سال قبل از ميلاد بازيهاي شبيه فوتبال داشته اند. کشيشي به نام اشپانوت از اهالي آلمان، پژوهشهايي درباره فوتبال به عمل آورده است. او مي گويد:‹‹ طبق نوشته هاي هومر -نويسنده و شاعر يوناني- در قاره گمشده آتلانتيس، ورزشگاه عظيمي بوده که تماشاگران زيادي جهت تماشاي توپ گرد در آن جمع مي شدند.››
تحقيقات باستان شناسان نشان مي دهد که بين سالهاي 200 تا 220 قبل از ميلاد، هوانگ تين، امپراتور چين مبتکر بازي «تي-سو-چو» (T-So-Cho) بوده است. تي-سو در زبان چيني همان لگد زدن و با پا زدن است و چو، به معني توپ مي باشد. وي، تي-سو-چو را به اين منظور ابداع کرد که سربازانش با هم مبارزه کنند و به رقابت بپردازند
در سال 587 ميلادي، فوتبال از چين به ژاپن راه يافت و اين حرکت با تحولات جديد و تکامل نسبي همراه بود. «کوماري» واژه اي است که ژاپني ها به فوتبال اطلاق مي کردند. در کتيبه هاي بدست آمده از آن دوران، فوتبال، عملي مذهبي و جزو آداب ديني شمرده مي شده است.
رومي ها نوعي بازي به نام "Harp Stum" (هارپ استوم) داشتند که در آن، دو گروه در دو سوي زمين قرار مي گرفتند و زمين هر تيمي با خط کشي معين شده بود. براي بازي، از نوعي توپ استفاده مي شد که رويه اي چرمي داشت. ميان دو زمين، فاصله اي وجود داشت که با دوخط ديگر تعيين شده بود و بازي در ميان اين فاصله انجام مي شد و هر تيم بايد توپ را از خط مرزي عبور داده و به زمين حريف برده و تا به انتهاي آن مي رساند.
اين بازي خشن که گاهي با مرگ بازيکنان هم همراه بود، توسط بريتانيايي ها شامل قوانين و مقرراتي گرديد. در حقيقت، منشاء فوتبال امروزي، مناطقي از بريتانيا بوده است که براي اين بازي قوانيني وضع نمودند و تلاش کردند ضمن کاستن خشونت از آن، جاذبه هاي آن را افزايش دهند.
درسال 1862، باشگاه فاتس کانتي در شهر ناتينگهام تأسيس شد که به عنوان قديمي ترين باشگاه فوتبال در ليگ باشگاههاي انگليس، هنوز هم حضور دارد و امروزه با نام «ناتينگهام فارست» شناخته مي شود. جام انگليس (FACup)، قديمي ترين مسابقات فوتبال جهان است که در سال 1871 پايه ريزي شده استنخستين مسابقه بين المللي فوتبال، در روز شنبه 30 نوامبر 1872 بين دو تيم انگليس و اسکاتلند در گلاسکو برگزار شد که با نتيجه بدون گل به پايان رسيد.
تاريخچه فوتبال در آسيا
در سال 1938 تيم هند هلند شرقي –يا همان اندونزي- اولين تيم آسيايي در جام جهاني شرکت کرد.
و در سال 1954پايه ريزي فوتبال آسيا به شکل امروز در 8 مي در مانيل صورت گرفت. در اين روز کنفدراسيون فوتبال آسيا رسما در حاشيه دومين دوره مسابقات آسيايي تأسيس شد. دوازده فدراسيون ملي پيشرو (افغانستان، برمه، جمهوئري خلق چين، کره جنوبي، ژاپن، هند، هنگ کنگ، پاکستان، فيليپين، سنگاپور، ويتنام، سرمان کام لو (هنگ کنگ) را به عنوان اولين رئيس کنفدراسيون انتخاب کردند. لي وان تونگ از هنگ کنگ نيز به عنوان دبيرکل فدراسيون انتخاب شد. با دعوت فيفا از نمايندگان AFC بر سر حضور در کميته اجرايي فيفا در 21 ژوئن 1954 در برن، اين سازمان در جهان شناخته شد.بعد از شناخته شدن AFC در جهان کره جنوبي اولي تيم آسيايي به نيابت از AFC بود که در جام جهاني سوييس شرکت کرد. اين تيم اولين بازي را 9 به صفر در زوريخ به مجارستان باخت و پس از آن در ژنو 7 بر صفر مغلوب ترکيه شد. دو سال بعد، اولين دوره مسابقات جام ملتهاي آسيا با شرکت هفت تيم از ۱۲فدراسيون موسس اي.اف.سي براي کسب عنوان بهترين تيم فوتبال آسيا در هنگ کنگ برگزار شدپس از حکمراني کرهجنوبي بر فوتبال آسيا در سالهاي نخست، اين ايرانيان بودند که با کسب قهرماني در سه دوره پياپي از سال ۱۹۶۸تا ،۱۹۷۶به عنوان قدرت مطلق آسيا شناخته شدند. هرماني ژاپن در مسابقات ۲۰۰۰ ،۱۹۹۲و ۲۰۰۴نشاندهنده بازگشت قدرت فوتبال به آسياي شرقي بود گرچه آخرين دوره اين رقابتها در چين به خوبي نشان ميدهد که همه تيمهاي آسيايي با قدرت به دنبال کسب عنوان بهترين تيم اين قاره هستند.
تاريخچه فوتبال در ايران
تاريخ فوتبال در ايران به زمان هاي طولاني بر ميگردد بدليل اينکه انگليسي ها مبدا فوتبال بودن و د ايران نيز حکومت مي کردند فوتبال خيلي زود به ايران آمد ولي هيچ بازيکن ايراني در آن بازي نمي کرد و وقتي که بازيکن کم مي آوردند از ايراني هايي که براي تماشا آمده بودند استفاده مي کردند.سالها بعد با تاسيس مجمع فوتبال در سال 1320تيم ملي ايران اولين سفر خارجي خود را انجام داد بعد در سال 1325 مجمع فوتبال به فدراسيون فوتبال ايران تغيير نام داد و در اوايل سال 1326 تقاضاي خود را براي عضويت در کنفدراسيون آسيا ارائه داد.که اين درخواست در 30 دي 1326مورد موافقت قرار گرفت. در مجموع اما آمارنويسان فوتبال ايران، سال 1349 را آغاز فوتبال باشگاهي ايران مي دانند، مسابقاتي که در زمان رياست مصطفي مکري براي اولين بار جنبه رقابت هاي باشگاهي به خود گرفت زيرا تمام تيم هاي حاضر در آن باشگاهي بودند. در سال 1352 شمسي اولين دوره مسابقا باشگاه هاي ايران با عنوان تخت جمشيد برگزار شد و تيم پرسپوليس با پيروزي برابر تيم استقلال فعلي عنوان قهرماني را به دست آورد. ششمين دوره اين مسابقات با پيروزي انقلاب اسلامي ناتمام ماند تا فوتبال باشگاهي ايران مدت ها به صورت غيررسمي برگزار شود.
وقوع انقلاب اسلامي در ايران و همچنين جنگ تحميلي با عراق باعث شد ليگ فوتبال ايران با يک دهه وقفه مواجه شود. در اين سال ها مسابقات فوتبال در داخل کشور با حضور تيم هايي با نام استان ها يا مسابقات باشگاهي با تعداد محدود در داخل استان ها برگزار مي شد.
البته در سال 1364 مسابقاتي با عنوان جام قدس برگزار شد که تيم تهران الف موفق شد بالاتر از تيم هاي تهران ب و مازندران قرار گرفته و عنوان قهرماني را به دست آورد.
هفتمين دوره ليگ برتر فوتبال با اضافه شدن دو تيم ديگر با 18 تيم و بدون رئيس فدراسيون آغاز شده است. تيم هاي پرسپوليس، استقلا ل، سپاهان، سايپا و استقلا ل اهواز جزو مدعيان فتح جام هفتم هستند اما در اين ميان نبايداز تيم هايي مانند پيکان، صبا باتري و ذوب آهن هم غافل شد. تا يار که را خواهد و ميلش به که باشد.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟