این سایت سعی دارد سایت های برتر سراسر ایران را معرفی کند ما با نمایش دادن پیش نمایشی از سایت، کاربران را به دیدن کامل مطالب سایت های معرفی شده دعوت میکنیم فلذا هیچ لینک، عکس، و متنی از سایت های معرفی شده کپی نمیشود.

    برای شناسایی اسید های صنعتی چه راهی پیشنهاد میکنید

    دسته بندی :
    1. پشتوک
    2. مطالب سایت

    برای شناسایی اسید های صنعتی چه راهی پیشنهاد میکنید را از سایت پشتوک دریافت کنید.

    اسید و باز/شناسایی

    از آن جایی که با نگاه کردن نمی‌توانیم اسید یا باز را تشخیص دهیم، چشیدن و لمس ممکن است به ما کمک کند آنها را از یکدیگر تمیز دهیم. با این حال، از آن جایی که هم اسیدها و هم بازها می‌توانند خورنده باشند، نباید مواد شیمیایی را با مزه کردن و یا دست زدن به آنها آزمایش کنیم چراکه هم اسیدها و هم بازها می‌توانند سوختگی شیمیایی ایجاد کنند. مزه اسیدها تمایل به ترشی دارد و احساس خشکی و یا جمع‌کنندگی می‌دهد، در حالی که بازها طعم تلخ دارند و احساس لیزی و یا حالت صابونی می‌دهند. نمونه‌هایی از اسیدها و بازها با مصارف خانگی وجود دارند که ما می‌توانیم این آزمایش را روی آنها انجام دهیم. این نمونه‌ها سرکه (اسید استیک ضعیف) و محلول جوش شیرین (بی کربنات سدیم رقیق که یک باز است) هستند.[۱]

    به طور کلی برای شناسایی اسیدها و بازها روش‌های متفاوتی وجود دارد:

    روش اول: برخی از بازها و اسیدهای خوراکی را با توجه به مزه آنها می‌توان از هم تشخیص داد.

    روش دوم: استفاده از شناساگر (معرف )ها ، شناساگرها مواد طبیعی یا شیمایی هستند که با تغییر رنگ خود در محیط اسیدی و در محیط بازی این دو دسته از مواد را از یکدیگر متمایز می سازنند.

    روش سوم: استفاده از عامل PH (پی اچ). PH مقیاسی است که در دمای اتاق گستره‌ای از صفر تا ۱۴ را در بر می‌گیرد با این عامل هم اسیدی یا بازی بودن محلول‌ها و هم میزان اسیدی یا بازی بودن را می‌توانیم مشخص کنیم. PH در واقع منفی لگاریتم غلظت یون هیدرونیوم است که توسط دانشمندی به نام سورن پیتر لاریتس سورن سن زیست‌شیمی‌دان دانمارکی نهاده شد.

    PH محلول‌ها را می‌توان به کمک کاغذهای PH سنج یا به کمک دستگاه PH سنج دیجیتالی سنجید.[۲]

    شناساگرها[ویرایش]

    انواع گوناگونی از ترکیبات، هم سنتزی و هم طبیعی وجود دارند که بر حسب PH محلولی که در آن حل می‌شوند، رنگ متفاوتی به خود می‌گیرند. بعضی از این مواد هزاران سال است که برای نشان دادن خصلت اسیدی یا بازی آب‌ها بکار گرفته شده‌اند. این ترکیبات همچنین برای شیمیدان عصر حاضر که از آنها برای تخمین PH محلول‌ها و تشخیص نقطه پایانی در تیتراسیون‌های اسید – باز سود می‌برند، اهمیت زیادی دارند.

    رنگ شناساگرها[ویرایش]

    محلولی که محتوی یک شناساگر باشد، با تغییرات PH، یک تغییر پیوسته در رنگ از خود ظاهر می‌سازد. لکن، چشم انسان به این تغییرات حساس نیست. نوعاً از یک گونه باید پنج تا ده برابر بطور اضافی موجود باشد تا رنگ آن گونه به چشم بیننده یک رنگ غالب به نظر آید. افزایش بیشتر در این نسبت هیچ تأثیر قابل روئیتی ندارد. فقط در ناحیه‌ای که نسبت از پنج تا ده برابر برای یک شکل به نسبت مشابهی برای یک شکل تغییر کند، به نظر می‌آید که رنگ محلول تغییر کرده است. پس، تغییر رنگ صوری شامل یک تغییر عمده در وضعیت تعادل شناساگر است. بعضی از شناساگرها نیاز به تغییر نسبت کمتری دارند و بعضی دیگر، به تغییر بیشتر. به علاوه، تفاوت قابل توجهی نیز در توان افراد مختلف جهت تشخیص رنگ وجود دارد. در حقیقت، شخص مبتلا به کور رنگی ممکن است قادر به تشخیص هیچ گونه تغییر رنگی نباشد.

    انواع شناساگرها[ویرایش]

    شناساگرهای شیمیایی: از شناساگرهای شیمایی می‌توان لیتموس (تورنسل)، فنول فتالئین و متیل اورانژ (متیل نارنجی) را را نام برد. جدول زیر تغییر رنگ این سه شناساگر را در محیط اسیدی و بازی نشان می‌دهد.

    شناساگرهای طبیعی: در گذشته از عصاره گل یا میوه گیاهان برای شناسایی اسیدها و بازها از یکدیگر استفاده می‌کردند. مثلاً از عصاره کلم سرخ، گلبرگ‌های گل بنفشه، گلبرگ‌های گل سرخ، که آنها را روی یک قطعه‌ای از یک کاغذ کشیده تا قرار گیرد و با پاشیدن مقداری از اسید یا باز تغییر رنگ ایجاد می‌شد که این عامل شناسایی مواد از یکدیگر بود.

    معمولاً می‌توان برای هر گستره‌ای از PH، شناساگری مناسب یافت.[۳]

    یکی از شناساگرهای محیطی است. رنگ این ماده در محیط اسیدی زرد و در محیط بازی آبی است.

    یکی از شناساگرهای محیطی است. رنگ این ماده در محیط اسیدی قرمز و در محیط بازی زرد و در محیط خنثی نارنجی است.

    اکثر شناساگرهای فتالین (فتالئین) در محلول‌های اسیدی ملایم، بی‌رنگ‌اند، و در محیط قلیایی رنگ‌های گوناگونی از خود ظاهر می‌کنند. در محلول‌های قلیایی شدید، رنگ این شناساگر بتدریج محو می‌شود که در بعضی از کاربردها این امر پدیده نامناسبی است و به صورت یک گروه، فتالین‌ها در آب به سختی حل می‌شوند و حلال معمولی این گروه از شناساگرها، اتانول است. معروف‌ترین شناساگر فتالین، فنل فتالین است.

    بسیاری از سولفون فتالین‌ها، دو گستره تغییر رنگ مفید دارند. یکی در محلول‌های نسبتاً اسیدی و دیگری در محیط‌های خنثی یا بازی ملایم واقع می‌شود. برخلاف فتالین‌ها، رنگ بازی این گروه در محیط قلیایی پایدار است. به واسطه قدرت اسیدی قابل توجه سولفون فتالین (سولفون فتالئین)، معمولاً از نمک‌های سدیم آنها جهت تهیه محلول شناساگرها استفاده می‌شود. ساده‌ترین شناساگر از گروه سولفون فتالین، فنل سولفون فتالین است که به نام قرمز فنول معروف است.

    لیتموس ماده‌ای است که از گلسنگ‌های خاصی بدست می‌آید. لیتموس قابلیت این را دارد که در مقابل مواد اسیدی به رنگ قرمز و در مقابل مواد بازی به رنگ آبی در آید. این کاغذ در محیط خنثی به رنگ سبز در می‌آید. در بسته‌بندی کاغذ لیتموس (کاغذ تورنسل) یک مقیاس رنگی وجود دارد که رنگ کاغذ در PH مورد نظر را نشان می‌دهد.[۴]

    استفاده از کاغذ لیتموس بسیار ساده است. ابتدا گوشهٔ انتهای کاغذ را در مایعی که می‌خواهید آزمایش کنید فرو ببرید و به سرعت خارج کنید. PH مایع با مقایسه رنگ کاغذ با جدول رنگی یا مقیاس در اختیارتان مشخص می‌شود.

    همان‌طور که دیدیم اسید و باز قابلیت تغییر رنگ مواد مشخصی را دارند. این مسئله در مورد عصارهٔ کلم قرمز هم صادق است. این مایع دارای رنگ آبی مایل به بنفش است، ولی در مقابل مواد اسیدی به رنگ قرمز و در مقابل مواد بازی به رنگ سبز و حتی زرد در می‌آید. بگذارید ببینیم چطور می‌توان از عصارهٔ کلم برای اندازه‌گیری PH مواد مختلف استفاده کرد.[۵]

    کلم قرمز را می‌توانید در فصل زمستان و بهار به راحتی پیدا کنید. آن را به قطعات کوچک برش بزنید؛ و در ظرفی بریزید. مقداری آب بر روی آن بریزید تا اندازه‌ای که سطح کلم‌ها را بپوشاند. حدود نیم ساعت آن را بجوشانید و بگذارید سرد شود. عصاره کلم را در ظرف کوچک‌تری بریزید. کلم‌ها هم قابل مصرف هستند و می‌توانید در غذا مصرف کنید.

    از عصارهٔ کلم قرمز به عنوان معرف در فاز مایع استفاده کنید.

    چند قطره از مایع را روی یک سطح سفید بریزید و تغییر رنگ آن را هنگامی که با سرکه و جوش شیرین ترکیب می‌شود ببینید. می‌توانید مشاهده کنید که این مایع در مقابل سرکه یا آب لیمو، قرمز و در مقابل جوش شیرین به رنگ سبز در می‌آید.

    یک سانتیمتر عصاره را در لیوان شفافی بریزید. لیوان را تا نصفه از آب پر کنید. حالا مقداری سرکه در آن بریزید و تغییر رنگ آن را مشاهده کنید. آزمایش را دوباره تکرار کنید و این بار به جای سرکه از جوش شیرین استفاده کنید.

    PHمتر وسیله‌ای الکترونیکی است که بخش حبابی شکل آن حساس به غلظت یون هیدروژن موجود در محلول مورد آزمایش است. سیگنالی که بوسیلهٔ حباب ایجاد می‌شود تقویت شده و به نمایشگر فرستاده می‌شود. قبل از استفاده از PHمتر باید آن را ست (استاندارد) کرد. برای این کار الکترود آن را در محلول بافر با PH معلوم قرار می‌دهیم. اگر PH دقیق را نشان ندهد دستگاه را روی PH اسمی بافر، به کمک دکمه‌های روی نمایشگر تنظیم می‌کنیم.

    بازها رنگ عصارهٔ کلم بنفش را سبز می‌کنند و اسیدها رنگ آن را به صورتی مایل به قرمز برمی‌گردانند.

    عصارهٔ گیلاس در محیط اسیدی به رنگ قرمز می‌باشد اما در محیط بازی به رنگ آبی یا بنفش در می‌آید.

    انگورهای قرمز یا ارغوانی درمحیط اسیدی قرمز و در محیط بازی آبی هستند.

    گلبرگ‌های شمعدانی در محیط اسیدی نارنجی متمایل به قرمز هستند و در محیط بازی آبی می‌شوند.

    یک محلول بازی قوی می‌تواند رنگ عصارهٔ چغندر را از قرمز به ارغوانی تغییر دهد.

    توت سیاه، تمشک سیاه، کشمش سیاه، در یک محیط اسیدی به رنگ قرمز هستند و در محیط بازی به رنگ آبی یا بنفش تغییر رنگ می‌دهند.

    این میوه در PH حدود ۲٫۸ تا ۳٫۲ به رنگ آبی می‌باشد ولی اگر محیط کمی اسیدی باشد به رنگ قرمز در می‌آید.

    کاری دارای رنگیزه نارنجی می‌باشد که در PH حدود ۷٫۴ نارنجی رنگ ودر PH حدود ۸٫۶ قرمز می‌باشد.

    منبع مطلب : fa.wikibooks.org

    مدیر محترم سایت fa.wikibooks.org لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    شناسایی اسید ها و باز ها به وسیله مواد رنگی گیاهی

    شناسایی  اسید ها و باز ها به وسیله مواد رنگی گیاهی

    هدف آزمایش:

                              با انجام این آزمایش متوجه خواهید شد برای شناسایی اسیدها و بازها می توان از بسیاری از مواد طبیعی به عنوان معرف استفاده نمود.

    وسایل و مواد لازم :

                           لوله آزمایش (6)-بشر(100cm3) –قیف معمولی (1)-قطره چکان (1)-هاون چینی(1) –کاغذ صافی(3)-گل رز- گل سرخ

                                آبلیمو-مایع ظرفشویی-الکل اتیلیک-HCl(1مولار)-CH3COOH(1/0 مولار)-NaOH(1/0مولار)-جوش شیرین

    شرح آزمایش:

    مرحله اول:

                     چندگلبرگ گل سرخ در هاون چینی بسایید و کمی الکل اتیلیک به آن اضافه کنید. محلول به دست آمده را صاف کنید .مایع

               بنفش رنگی حاصل میشود که ممکن است تدریجا بی رنگ شود .محلول فوق را برای مرحله دوم آزمایش نگه دارید.

    مرحله دوم:

                      در چهار لوله آزمایش به ترتیب محلول HCl(1مولار)،محلول 1/0مولار CH3COOH،NaOH و محلول جوش شیرین بریزید.

                   و رنگ های ایجاد شده را یادداشت کنید.

                                

       چه نتیجه ای می گیرید؟ برای شناسایی محلول های اسیدی و بازی ، معرف های گوناگونی وجود دارد که از جمله آنها ماده رنگین گل

        می باشد

    مرحله سوم :

                       چند گلبرگ گل سرخ روی دو برگ کاغذ صافی بکشید تا اثر گل بر روی کاغذ صاف ی ها باقی بماند . روی یکی از کاغذ ها

                     چند قطره آبلیمو و روی کاغذ دومی چند قطره مایع ظرفشویی حل شده در آب بریزید . چه تغییر رنگی را مشاهده میکنید

                        آبلیمو به عنوان اسید رنگ گل را سرخ و مایع ظرفشویی به عنوان باز رنگ گل را بنفش می کند

                         هرگاه دو محلول بیرنگ از اسید و باز داشته باشیم آیا می توانید آنها را به وسیله گل سرخ شناسایی کرد؟

       توجه:

                            بسته به نوع مواد (باز یا اسید)و نوع گل ،تغییرات رنگ متفاوت است. به عنوان مثال اگر در مرحله دوم از گل های

                         دیگری به جای رز و یا در مرحله سوم به جای مایع ظرفشویی از پودر رختشویی استفاده کنید رنگها متفاوت خواهدشد

                                                                     (12)

    آزمایش  :                                             از کلم سرخ شناساگر اسید- باز تهیه کنیم

    کلم سرخ محتوی رنگدانه ای محلول در‌آب به نام فلاوین (یک نوع انتوسیانین )است .آنتوسیانین ها در محلول های اسیدی به رنگ سرخ در

    می آیند ودر محلول های بازی به زرد مایل به سبز تغییر رنگ می دهند.در این آزمایش مشاهده می کنید با خرد کردن و آسیاب کردن کلم

    سرخ و رقیق کردن آن با مقداری آّب  به راحتی می توان یک شناساگر اسید- باز تهیه کرد.موادی که در این آزمایش برای تعیین خصلت

    اسیدی و بازی محلول های آنها از این شناساگر استفاده شده است به ترتیب عبارتند از سرکه ،محلول آمونیاک رقیق،نوشابه گاز دار،گرد

    رختشویی،پودر لک بر، محلول شیر منیزی،گرد جرم گیر و گرد شیرینی پزی.

    در جدول زیر به طور تقریبی رنگ های مختلف محلول شناساگر کلم سرخ در محدوده ی PH های مختلف آورده شده است . بنابراین

    بامشاهده این آزمایش و رنگ هایی که شناساگر پس از اضافه کردن مواد مختلف به خود می گیرد باید بتوانید حدود تقریبی PH   

         محلول های آبی را حدس بزنید.

                        

    سفید شدن گل سرخ با گاز SO2

       گل سرخ پس از تماس با گاز SO2 ،به آهستگی وبه شکلی پایدار بی رنگ می شود.با فرو بردن گل درHCl  غلیظ ،رنگ قرمز دوباره ظاهر

      میشود. SO2  یکی از آلاینده های مهم هواکره است. با اجرای این آزمایش،برهم کنش SO2 با آندامک های زیستی را می توان به خوبی

      نمایش داد.آنیون هیدروژن سولفیت از واکنش SO2 با آّ ب موجود در گیاه حاصل می شود. کاتیون فلاویلیوم (flavyliom) پس از یک

    واکنش افزایشی هسته خواهی با SO2 ،بی رنگ می شود.

      آنتوسیا نین ها (anthocyanins) مشتق های نمک فلا ویلیوم هستند که رنگ های زیبای آبی ،بنفش و قرمز را در گل ها و میوه ها

     ایجاد  میکنند.

     چرا گلبرگ گل پس از قرار گرفتن در محلول غلیظ HCl ، دوباره سرخ رنگ می شود؟

                                                                                         (13)

                                                                         

    آزمایش:                          تشخیص اسید ها  و باز ها به وسیله معرف های شیمیایی

    هدف آزمایش:با انجام این آزمایش متوجه خواهید شد که تورنسل ،متیل اورانژ و فنل فتالئین معرف های محلول های اسیدی و بازی هستند

    وسایل و مواد مورد نیاز:لوله آزمایش (6)-پیپت 5cm3 (1)-محلول فنل فتالئین-محلول میتل اورانژ-محلول تورنسل-HCl-NaOH

    شرح آزمایش:

    مرحله اول:

                     در سه لوله آزمایش حدود2 میلی لیتر HCl بریزید.(بهتر است از اسید رقیق استفاده نمایید.) به یکی از آنها چند قطره تورنسل ،

                

                    به دومی چند قطره متیل اورانژ و به سومی چند قطره محلول فنل فتالئین بیفزایید. تغییر رنگ محلول های حاصله را بررسی کنید.

     مرحله دوم :

                      در سه لوله آزمایش مقداری محلول رقیق سود (NaOH) بریزید و به هریک ازلوله ها سه معرف ذکر شده در بالا بیفزایید

                      تغییر رنگ محلول سود را به وسیله سه معرف بررسی کنید.

                     با استفاده از مشاهدات خود جدول زیر را پر کنید.

                  

    منبع مطلب : arakshimi.blogfa.com

    مدیر محترم سایت arakshimi.blogfa.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    جواب کاربران در نظرات پایین سایت

    مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    مهدی 2 سال قبل
    0

    نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    برای پاسخ کلیک کنید