تحقیق درباره رنگین کمان کلاس پنجم
تحقیق درباره رنگین کمان کلاس پنجم را از سایت پشتوک دریافت کنید.
تحقیق درباره رنگین کمان
به نام خدا
موضوع تحقیق : رنگین کمان تهیه و تنظیم :
رنگین کمان
رنگین کمان، همان گونه که از نامش پیداست، کمانی متشکل از چند رنگ است. اگر هنگام بارش باران، خورشید در آسمان ظاهر شود، رنگین کمان به وجود میآید. نور خورشید، که ما آن را معمولا سفید میبینیم، ترکیبی از هفت رنگ مختلف است. این هفت رنگ عبارتاند از: بنفش، نیلی، آبی، سبز، زرد، نارنجی و قرمز. به این ترتیب اگر نور خورشید تجزیه شود، نواری متشکل از هفت رنگ پدیدار میشود که به آن«طیف» میگویند.
رنگین کمان معمولا بعد از بارش باران، یعنی زمانی که هوا پر از قطرات ریز آب است، ظاهر میشود. در واقع هر کدام از این قطرات مانند یک منشور کوچک عمل میکنند. نور خورشید پس از عبور از میان قطرات باران میشکند و به هفت رنگ تشکیل دهنده خود تجزیه میشود. هر جزء تشکیل دهنده نور خورشید با زاویه شکست مخصوص به خود میشکند؛ به همین دلیل ما آنها را به هفت رنگ مختلف میبینیم.
معمولا یک رنگین کمان کامل دو کمان اصلی و ثانویه دارد. کمان اصلی پررنگتر و درخشانتر از کمان ثانویه است. در رنگین کمان اصلی ترتیب قرار گرفتن رنگها از بالا به پایین عبارت است از: قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش.
ترتیب قرار گرفتن رنگها در کمان ثانویه عکس کمان اصلی است؛ یعنی بنفش بالاترین و قرمز پایینترین رنگ است. کمان ثانویه بالای کمان اصلی شکل میگیرد. در واقع این کمان در اثر شکسته شدن مجدّد پرتوهای نور به وجود میآید.
وقتی نور سفید از منشور میگذرد، چه روی میدهد؟
هر کسی میتواند به آسانی این کار را انجام داده و نتیجه را مشاهده نماید. اگر منشوری را در مقابل پرتوهای خورشید قرار داده و در مقابل آن نیز پرده سفیدی را بگذاریم، وضعیتی بدون منشور بر روی پرده سفید مشاهده میشود. تصویر کشیدهای مشاهده میشود که بالای آن آبی کمرنگ است. از این مشاهده نتیجه میشود، که نور سفید خورشید ممکن است از اشعهای به رنگهای گوناگون تشکیل شده باشد. از اشعهای که بیشترین انکسار را دارد تا اشعه سرخ که کمترین انکسار را دارد (نور مرکب یا غیر تکفام).
اگر محدودیت جزئی در نور ورودی به منشور ، از طریق ایجاد یک سوراخ اعمال کرده و یک عدسی در مسیر پرتو نور وارد کرده که تصویر سوراخ کوچک را بر پرده متمرکز سازد، با رضایت خاطر نواری از رنگهای روشن به ترتیب: سرخ ، نارنجی ، سبز ، آبی و بنفش را مشاهده خواهیم کرد. در حقیقت یک طیف نما ساختیم که رنگهای مختلفی را که نور سفید از آنها تشکیل یافته و قابلیت انکسار متفاوت دارند، تجزیه و قابل مشاده میسازد.
باور غلط درباره رنگین کمان
در رنگین کمان هفت رنگ وجوددارد.
در روزهای بهاری و هر از گاهی در آسمان آفتابی، شاهد بارش زیبای باران هستیم. هنگام بارش باران، اندکی صبر کنید و به جای این که بخواهید به سرعت برای در امان ماندن از خیس شدن، از زیر آن فرار کنید، به اطراف خود با دقت نگاه کنید، چه پدیده جالبی در آن اطراف وجود دارد؟ بله درست متوجه شده اید، یک رنگین کمان، با هفت رنگ زیبا.
هفت رنگ، باز هم دقت کنید، آیا واقعاً رنگین کمان هفت رنگ دارد؟ قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش. آیا این هفت رنگ را می توانید در رنگین کمان به وضوح ببینید؟
در نوار رنگین کمان، مابین این رنگ هایی که از آن ها نام بردم، رنگ های دیگری نیز وجود دارد، در واقع در هر رنگین کمان، تعداد بسیار زیادی رنگ وجود دارد و مرز مشخصی بین این رنگ ها وجود ندارد، بلکه طیفی از رنگ ها وجود دارد، ولی با این وجود تعداد بسیار زیادی کتاب هنوز این گونه بیان می کنند که رنگین کمان هفت رنگ دارد. به عنوان مثال بین زرد و سبز در رنگین کمان، ما رنگ زرد ـ سبز داریم، و بین سبز و زردـ سبز، رنگ سبزـ زرد متمایل به سبز وجود دارد، و همین طور بین آن ها رنگ های بی شمار دیگری می توانیم پیدا کنیم. واقعاً چند رنگ در رنگین کمان وجود دارد؟ سی رنگ؟ شصت رنگ؟ در واقع بهتر است بگوییم که هفت رنگ متمایز و قابل تشخیص در رنگین کمان وجود دارد، نه بیشتر، ولی در بین هر کدام از این رنگ ها، طیفی از رنگ ها را می توانید مشاهده کنید.
نکاتی جالب درباره رنگین کمان :
1ـ در زمان مشاهده رنگین کمان، خورشید در پشت سر شما قرار دارد و دقیقاً مقابل خورشید، مرکز رنگین کمان وجود دارد.
2ـ رنگین کمان زمانی تشکیل می شود، که ارتفاع خورشید در بالای افق بیش از 54 درجه نباشد.
3ـ رنگین کمان نه در آسمان های دور دست، بلکه در هوای نزدیک به ما، در هر کجا که خورشید به قطره های باران می تابد، ظاهر می گردد. رنگین کمان زمانی تشکیل می شود که نور خورشید در آسمان تجزیه شود. این تجزیه به وسیله قطره های آب باران صورت می گیرد، در واقع نور پس از عبور از قطره آب تجزیه می شود و به صورت طیفی از رنگ ها در می آید.
4ـ نور خورشید به این دلیل سفید رنگ است که زیرا ترکیبی از همه رنگ هایی است که با چشم انسان قابل رویت می باشند و اگر منشوری در برابر آن قرار دهیم، رنگ های تشکیل دهنده آن را خواهیم دید.
5ـ اگر برای شما این سوال پیش آمده، که چرا رنگین کمان به صورت کمان دیده می شود، بهتر است به این صفحه از سایت تبیان مراجعه کنید، تاجواب سوال خود را پیدا کنید.
6ـ اگر دو نفر در کنار هم باشند، رنگین کمان هایی که هر یک از آن دو مشاهده می کنند، با یکدیگر متفاوت است.
منبع :
سایت دانشنامه رشد
منبع مطلب : www.asemankafinet.ir
مدیر محترم سایت www.asemankafinet.ir لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.کلاس پنجم ما
رنگین کمان - علوم تجربی پنجم
با یاد و نام خدا
فصل سوم : رنگین کمان
======================
سلام، فصل سوم کتاب علوم تجربی شما در باره ی رنگین کمان، ذره بین، عدسی و کاربرد عدسی ها است. به همین علت در ابتدا مطالبی پیرامون نور و ماهیت آن، شکست نور، تجزیه ی نور، نورهای تشکیل دهنده ی نور سفید و .... ، برایتان روی وبلاگ می گذارم. این مطالب را از اینترنت گرفته ام و آنهایی را که فکر می کردم برای شما مفید است روی وبلاگ می گذارم. شما می توانید با کمک اولیایتان، واژه های نور، شکست نور، تجزیه ی نور را در اینترنت جستجو کرده و مطالب بیشتری را پیدا کنید.
1- چه موقع جسمی را می بینیم؟ زمانی که نور به جسم تابیده و بازتابش پیدا کند ( منعکس شود ) و به چشم ما برسد.
2- نورچیست؟ نور شکلی از انرژی است که از ذراتی به نام فوتون ساخته شده و به خط مستقیم حرکت می کند.
3- سرعت نور چقدر است؟ نور در هرثانیه تقریبا سیصدهزار کیلومتر می پیماید.
4- آیا سرعت نور در همه ی محیطها یکسان است؟ خیر. سرعت نور در خلاء بیشتر از سرعت آن در هوا و آب است.
خلاء > هوا > شیشه > آب
5- تاریکی یعنی چه؟ نبود نور را تاریکی می گویند.
6- نور سفید از چه رنگهایی تشکیل شده است؟ نورسفید از هفت رنگ ( طیف نور ) تشکیل شده است که به ترتیب عبارتند از: بنفش، نیلی، آبی، سبز، نارنجی و قرمز ( اگر حروف اول نام نورها را کنارهم بگذاریم، واژه ی بی معنی بناس زنق درست می شود که می تواند به شما کمک کند تا نور ها را به ترتیب نام ببرید ).
7- نور سفید را با چه وسیله ای تجزیه می کنند؟ نورسفید را به کمک وسیله ای به نام منشور به نورهای تشکیل دهنده اش تجزیه می کنند ( طیف نور ).
8- شکست نور چیست؟ هرگاه یک باریکه ی نور به صورت مایل ( نه به شکل عمود ) به آب بتابد، مسیر آن در آب تغییر می کند. در این حالت می گویند نور می شکند مثلا شما اگر قاشقی را درون لیوان پرآب قرار دهید، قاشق شکسته به نظر می آید. این شکستگی ظاهری تصویر قاشق، یه دلیل شکست نور است.
9- منشور چگونه نور سفید را تجزیه می کند؟ نور سفید هنگام برخورد به منشورمی شکند و به نورهای هفتگانه تجزیه می شود. در هنگام تجزیه ی نور، نور بنفش بیشتر ونور قرمز کمتر شکسته می شوند.
10- بازتاب نور ( بازتابش نور ) یعنی چه؟ هرگاه نور به یک صطح صیفلی برخورد کند، بازتابش می شود ( منعکس می شود ).
11- اگر سطح چیزی کاملا صیقلی باشد، چگونه نور را بازمی تاباند؟ اگر سطح چیزی کاملا صیقلی باشد، نور با هرزاویه ای به آن بتابد با همان زاویه بازتابش ( منعکس ) می شود.
12- اگر سطح کاملا صیقلی نباشد، چگونه نور را باز می تاباند؟ نور را کاملا منعکس نمی کند.
13- اجسام شفاف یعنی چه؟ اجسامی که نور را به خوبی از خود عبور میدهند، اجسام شفاف نام دارند، مانند شیشه های شفاف، آب، ذره بین و ... .
14- اجسام غیرشفاف یعنی چه؟ اجسامی که نور را از خود عبورنمی دهند مانند چوب، ورقه ی آهنی و مقوا.
15- اجسام نیمه شفاف به چه اجسامی می گویند؟ اجسامی که نور از آنها عبور میکند ولی از پشت آنها اجسام دیگر به طور واضح دیده نمیشوند؛ مانند: شیشههای مات.
16- فاصله ی کانونی عدسی یعنی چه؟ فاصله ی کانون عدسی تا مرکز عدسی را فاصله ی کانونی عدسی می گویند.
17- چند نوع عدسی داریم؟ دو نوع 1- محدب ( کوژ ) 2- مقعر ( کاو ).
18- تصویر جسم درعدسی محدب چگونه است؟
الف- جسم در فاصله ی دور - نصویر مساوی جسم، حقیقی و وارونه روی کانون
ب- جسم روی کانون - تصویر بزرگتر، حقیقی، وارونه ودر فاصله ی دور
پ- جسم در فاصله ی کانونی - تصویر بزرگتر، مجازی، مستقیم ودر همان طرف جسم
حالت سوم زمانی است که ما از ذره بین برای دیدن اجسام ریز استفاده می کنیم تا آن را درشت تر ببینیم.
19- چگونه بفهمیم جسمی در فاصله ی کانونی عدسی محدّب قرار دارد؟ عدسی را جابجا می کنیم تا تصویر کاملا واضح شود. این نقطه مرکز کانونی عدسی است. سپس آن را دورتر می کنیم. وقتی تصویر شروع به مات شدن کرد، از فاصله ی کانونی عدسی خارج شده ایم.
20- فاصله ی کانونی عدسی محدّب را چگونه اندازه می گیرند؟ عدسی را طوری قرار می دهند تا نور را در نقطه ای جمع کند. فاصله ی این نقطه تا عدسی همان فاصله ی کانونی عدسی است.
21- اجسام منیر به چه اجسامی می گویند؟ اجسامی که خود منبع نور هستند، مانند خورشید، لامپ الکتریکی روشن و ... .
22- اجسام غیرمنیر به چه اجسامی می گویند؟ اجسامی که نور را از جسم منیر دریافت کرده و بر اثر بازتاب نور دیده میشوند مانند: خود شما ، کره ماه و .... .
منبع مطلب : kelase5-95.blogsky.com
مدیر محترم سایت kelase5-95.blogsky.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.تحقیق درباره پدیده رنگین کمان (قوس قزح) و چگونگی تشکیل آن
آشنایی با پدیده ی زیبای رنگین کمان (قوس قزح)
رنگین کمان چیست؟
رنگین کمان، آزفنداک، تیراژه، کمان رستم، آدینده و یا نوشه پدیدهای نوری و قیاسی است که زمانی که خورشید به قطرات نم و رطوبت جو زمین میتابد باعث ایجاد طیفی از نور در آسمان میشود. این پدیده به شکل یک کمان رنگین در میآید.
رنگین کمان جلوه شگفت آوری از طبیعت است که موقع بارش نم نم و یا پس از بارندگی دیده میشود.
در قدیم مردم خرافی رنگین کمان را نشانی از شور بختی میپنداشتند. و خیال میکردند، رنگین کمان پلی است برای بالا رفتن ارواح و زمانی که آنرا میدیدند گمان میکردند شخصی در آستانه مرگ است.
رنگ های رنگین کمان
رنگین کمان، همان گونه که از نامش پیداست، کمانی متشکل از چند رنگ است. اگر هنگام بارش باران، خورشید در آسمان ظاهر شود، رنگین کمان به وجود میآید. نور خورشید، که ما آن را معمولا سفید میبینیم، ترکیبی از هفت رنگ مختلف است. این هفت رنگ رنگین کمان عبارتاند از: بنفش، نیلی، آبی، سبز، زرد، نارنجی و قرمز. به این ترتیب اگر نور خورشید تجزیه شود، نواری متشکل از هفت رنگ پدیدار میشود که به آن«طیف» میگویند.
چه زمانی رنگین کمان دیده میشود؟
اغلب رنگین کمان موقعی دیده می شود که هم باران میبارد، و نیز از سوی دیگر خورشید میتابد و ما نیز بین این دو قرار گرفتهایم. یعنی خورشید باید از پشت سر ما بتابد و باران هم در جلوی روی ما ببارد. در این حالت نور خورشید از پشت سر ما به قطرات باران میرسد، این قطرات نور را تجزیه کرده و آنرا به شکل نوارهای رنگین درمیآورند (تجزیه نور).
برای وقوع این پدیده ، خورشید ، چشم ناظر و وسط قوس رنگین کمان باید هر سه در یک امتداد مستقیم قرار گرفته باشند. پس اگر خورشید در آسمان خیلی بالا باشد، هرگز چنین خط مستقیمی درست نمیشود، از اینرو رنگین کمان را تنها در صبح زود و یا موقع عصر میتوان دید.
زمان تشکیل رنگین کمان
رنگین کمان معمولا بعد از بارش باران، یعنی زمانی که هوا پر از قطرات ریز آب است، ظاهر میشود. در واقع هر کدام از این قطرات مانند یک منشور کوچک عمل میکنند. نور خورشید پس از عبور از میان قطرات باران میشکند و به هفت رنگ تشکیل دهنده خود تجزیه میشود. هر جزء تشکیل دهنده نور خورشید با زاویه شکست مخصوص به خود میشکند؛ به همین دلیل ما آنها را به هفت رنگ مختلف میبینیم.
نحوه تشکیل رنگین کمان
این منظره زیبا از شکستن نوری که از میان قطرات باران گذشته است، پدید میآید. در اینجا قطرات باران هر کدام نقش منشوری را دارند. که نور خورشید را تجزیه و بازتاب می کند و باعث تفکیک رنگها بصورت مرتب و شکل هندسی زیبایی میشوند.
رنگینکمانها را میتوان هر زمان که قطرات آب در هوا وجود دارند و نور خورشید از پشت سر در یک زاویه عمودی کوچک میتابد مشاهده کرد. بخاطر همین رنگین کمان ها اغلب در نیمه ی غربی آسمان به هنگام صبح و در نیمه ی شرقی آسمان به هنگام عصر دیده می شوند.
جلوه های تماشایی رنگین کمان ها در زمانی که نیمی از آسمان به خاطر وجود ابرهای در حال بارش تاریک است و ناظر در مکانی با آسمانی صاف و در جهت خورشید قرار دارد، دیده خواهد شد. یک رنگینکمان درخشان با زمینه ی تاریک. در طی این شرایط خوب دید، اغلب رنگین کمانی بزرگ تر ولی کمرنگ تر با فاصله ی ۱۰ درجه بیرون از رنگین کمان اصلی و ترتیب رنگی وارونه(نسبت به رنگین کان اصلی) نمایان می شود
مکان تشکیل این پدیده
معمولاً در نزدیکی آبشارها و فوارهها نیز اثر رنگینکمان مشاهده میشود. بعلاوه، در طول یک روز آفتابی این اثر را میتوان به طور مصنوعی با پراکنده ساختن قطره های آب در هوا ایجاد کرد. یک مهتابکمان، رنگینکمان ماهتابی یا رنگینکمان شبهنگام، را به ندرت در شبهای شدیداً مهتابی میتوان مشاهده کرد. از آنجا که قوهٔ بینایی انسان برای رنگ در نور کم ضعیف است، مهتابکمانها اغلب سفید مشاهده میشوند.
عکاسی از نیمدایرهٔ کامل رنگینکمان در یک فریم مشکل است، چون نیاز به زاویه دید ۸۴درجهاست. برای یک دوربین ۳۵mm، یک عدسی با فاصله کانونی ۱۹mm یا عدسی زاویه-گسترده کمتر مورد نیاز است. حال که نرمافزارهای قدرتمندی برای چسباندن چندین عکس در یک سراسرنما در دسترس است، تصاویر کل کمان و حتی کمانهای ثانویه را میتوان به راحتی از یک سری از فریمهای رویهمافتاده ساخت. از داخل هواپیما، شخص شانس دیدن تمام دایرهٔ رنگینکمان را، با سایهٔ هواپیما در مرکز، دارد. این پدیده میتواند با گلوری اشتباه گرفته شود، اما یک گلوری معمولاً خیلی کوچکتر است، تنها ۲۰-۵درجه را پوشش میدهد.
چرا رنگین کمان ها گرد هستند؟
رنگین کمان ها گرد هستند. چون موقعی که یک قطره باران نور را خم می کند، نور از قطره باران در زاویه ۴۰ تا ۴۲ درجه نسبت به زاویه ای که وارد قطره باران شده، خارج می شود.
بنفش ها و آبی ها در زاویه ۴۰ درجه خم می شوند و نارنجی ها و قرمزها در زاویه ۴۲ درجه خم می شوند. در نتیجه تنها ستون های نوری که شما می بینید از قطرات بارانی هستند که ۴۰ تا ۴۲ درجه از سایه سر شما دور هستند. این به رنگین کمان ظاهر قوسی شکل می دهد.
رنگین کمان ها پایانی ندارند. معمولاً دایره کامل آنها را نمی بینیم. چون که خط افق زمین در مسیر قرار می گیرد.
اما اگر خورشید در آسمان خیلی پایین باشد، یا درست قبل از غروب خورشید یا درست بعد از طلوع خورشید، ما می توانیم نیمی از یک دایره را ببینیم. هرچه خورشید در آسمان بالاتر باشد ما میزان کمتری از رنگین کمان را می بینیم.
تنها راه برای این که یک دایره کامل رنگین کمان را در آسمان ببینیم این است که بالای قطرات باران باشیم و خورشید در پشت ما باشد. به این ترتیب به عنوان مثال باید از یک هواپیما به قطرات نگاه کنیم.
نکات جالب درباره رنگین کمان
در رنگین کمان هفت رنگ وجود دارد.
۱ـ در زمان مشاهده رنگین کمان، خورشید در پشت سر شما قرار دارد و دقیقاً مقابل خورشید، مرکز رنگین کمان وجود دارد.
۲ـ رنگین کمان زمانی تشکیل می شود، که ارتفاع خورشید در بالای افق بیش از ۵۴ درجه نباشد.
۳ـ رنگین کمان نه در آسمان های دور دست، بلکه در هوای نزدیک به ما، در هر کجا که خورشید به قطره های باران می تابد، ظاهر می گردد. رنگین کمان زمانی تشکیل می شود که نور خورشید در آسمان تجزیه شود. این تجزیه به وسیله قطره های آب باران صورت می گیرد، در واقع نور پس از عبور از قطره آب تجزیه می شود و به صورت طیفی از رنگ ها در می آید.
۴ـ نور خورشید به این دلیل سفید رنگ است که زیرا ترکیبی از همه رنگ هایی است که با چشم انسان قابل رویت می باشند و اگر منشوری در برابر آن قرار دهیم، رنگ های تشکیل دهنده آن را خواهیم دید.
سایر اسرار رنگین کمان
نکته جالب توجه در مورد رنگین کمان این است که یک قطبشگر آن را نامرئی میکند. مثلا زمانی که با یک فیلتر قرمز رنگ نور به رنگین کمان نگاه کنیم، فقط زمینهای قرمز رنگ خواهیم دید. علت این امر این است که فقط نور به رنگ قرمز از پولاروید عبور میکند و سایر رنگها جذب آن میشوند.
موضوع جالب توجه دیگر ، این است که اگر دو نفر کنار هم ایستاده باشند، یک رنگین کمان واحد را نخواهند دید. این قوس هفت رنگ ، کمان دایرهای میباشد، که سایه سر ناظر مرکز آن دایره است. پس بسته به جای هر فرد و فاصله او تا قطرات باران ، کمانهای متفاوتی خواهیم داشت و هر کس رنگین کمان مخصوص خودش را خواهد دید.
منبع مطلب : www.daneshchi.ir
مدیر محترم سایت www.daneshchi.ir لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
شرایط تشکیل رنگین کمان چیست ؟؟
شرایط تشکیل رنگین کمان چیست ؟
حالا تو بگو ا
علا
عالی برای تحقیق کمکم کرد ممنون
اولن واسه من شرمنده نشو دومن خیلی خیلی خیلی خیلی خیلی جرت نوشتی
عالی
درس علوم
عالی
عالی خیلی مطالب مفید داشت و من برای تحقیقم ازش استفاده کردم
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
عالی