تفاوت سلول گیاهی و جانوری
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
تفاوت سلول گیاهی و جانوری را از این سایت دریافت کنید.
تفاوت سلول گیاهی و جانوری
شباهت های سلول : 1.همه ی سلول ها سه بخش اصلی پوسته و هسته و سیتوپلاسم را دارند . 2. همه ی سلول ها رشد می کنند .
ابر سیاه
ابر سیاه تفاوت سلول گیاهی و جانوری
شباهت های سلول :
1.همه ی سلول ها سه بخش اصلی پوسته و هسته و سیتوپلاسم را دارند .
2. همه ی سلول ها رشد می کنند .
3. همه ی سلول ها تقسیم می شوند .
تفاوت های سلول گیاهی و جانوری:
1- سلول هاي گياهي اغلب چند وجهي هستند ولي سلول هاي جانوري كروي هستند.
2- سلول های گیاهی تولید کننده و سلول های جانوری مصرف کننده اند.
3-سلول هاي گياهي داراي ديواره سلولي از جنس سلولز هستند ولي سلول هاي جانوري فاقد ديواره سلولي هستند.
4-سلول هاي گياهي داراي اندامك واكوئل مركزي و درشت هستند ولي سلول هاي جانوري اندامك واكوئل مركزي ندارند.
5-سلول هاي گياهي داراي اندامك هاي پلاست (کلروپلاست= سبزینه= اندامک تولید غذا) هستند ولي سلول هاي جانوري اندامك پلاست را ندارند.
6-سلول هاي گياهي عالي سانتريول ندارند ولي هنگام تقسيم سلولي رشته هاي دوك تشكيل مي دهند ولي سلول هاي جانوري سانتريول دارند.
7 - روی سطح سلول جانوری غشاء وجود دارد و در سلول گیاهی علاوه بر غشاء ، دیواره ی سلول هم وجود دارد.
۸ - در اغلب سلول های گیاهی دانه های نشاسته وجود دارد که در سلول های جانوری یافت نمی شود
9- هسته در سلولهای گیاهی در مرکز قرار دارد ولی در سلولهای جانوری در کنار جداره ها ی سلول قرار دارد.
10 - سلولهای جانوری ممکن است یک یا چند تاژک داشته باشند اما، سلولهای گیاهی فاقد تاژک هستند،به جز سلولهای جنسی نر بعضی از گونههای گیاهی .
۱۱ - در سلولهای گیاهی اندامکی به نام پلاست وجود دارد که در سلولهای جانوری یافت نمیشود. پلاستها مسئول رنگیزههای مختلف گیاهی میباشند و آنها را به سه گروه کلروپلاست ،کروموپلاست و لوکوپلاست تقسیم میکنند.
12- سلول گیاهی نسبت به سلول جانوری دارای اشکال متنوع تری است .
انیمیشن مقایسه سلول گیاهی و جانوری
جهت مشاهده انیمیشن کلیک کنید
تفاوت های سلول گیاهی و جانوری :
1- سلول هاي گياهي اغلب چند وجهي هستند ولي سلول هاي جانوري كروي هستند.
2- سلول های گیاهی تولید کننده و سلول های جانوری مصرف کننده اند.
3-سلول هاي گياهي داراي ديواره سلولي از جنس سلولز هستند ولي سلول هاي جانوري فاقد ديواره
سلولي هستند.
4-سلول هاي گياهي داراي اندامك واكوئل مركزي و درشت هستند ولي سلول هاي جانوري اندامك
واكوئل مركزي ندارند.
5-سلول هاي گياهي داراي اندامك هاي پلاست (کلروپلاست= سبزینه= اندامک تولید غذا) هستند ولي
سلول هاي جانوري اندامك پلاست را ندارند.
6-سلول هاي گياهي عالي سانتريول ندارند ولي هنگام تقسيم سلولي رشته هاي دوك تشكيل
ميدهند ولي سلول هاي جانوري سانتريول دارند.
***""" اینم جواب که البته فقط همون "رشته های دوک " رو بگین کافیه...""***
تقسیم سیتوپلاسم و جدا شدن دو سلول در سلول های جانوری به سمت مرکز است ولی در سلول های گیاهی به روش گریز از مرکز است. ذر سلول های گیاهی اولین نشانه ی ورود به میتوز در میکروتوبول ها یا ریزلوله ها بروز می کند. ریزلوله هایی که در اسکلت سلولی حاشیه ای را تشکیل می دهند دپلیمریزه شده و از بین میروند. در حالی که ریزلوله ها ی دیگر در ناحیه ی میانی در زیر غشای سلولی تجمع یافته و حلقه ی پیش پروفازی تشکیل می شودکه جهت تقسیم سلولی ، محل صفحه ی استوایی و جایگاه تقسیم سلولی را مشخص می کند.
سپس ریز لوله های حلقه ی پیش پروفازی تحلیل رفته و دوک میتوزی تشکیل می گردد. درسلول های گیاهی سانتریول و سانتروزوم و رشته های آستری وجود ندارد. ریز لوله ها از جایگاه پوشش هسته ای به صورت دو قطبی و بدون رشته های آستری سازمان می یابند که چنین میتوزی را میتوز بدون آستر(Anastrale) می نامکمند.
در تلوفاز سلول های گیاهی میکروتوبول ها یا ریزلوله ها ی قطبی باقی می مانند و ستونی را در وسط سلول تشکیل می دهند. که ان را فراگموپلاست گویند. حفره های حاوی ترکیبات پکتیکی دیواره که از دستگاه گلژی مشتق می شوند به ناحیه ی فراگموپلاست می رشند و آنا را فراگموپلاست گویند. در بخش استایی این حفره ها ردیف شده و با یکددیگر ادغام شده و صفحه ی سلولی(Cell Plate) را تشکیل می دهند. ترکیبات پکتیکی این حفره ها تیغه ی میانی را تشکیل می دهند. و غشاهای سلولی جدی را می سازند. وقتی صفحه ی سلولی به دیواره ی جانبی و قدیمی می رسد و به روش گریز از مرکز در حال رشد است تفکیک دو سلول گیاهی انجام می شود. در برخی نواحی قطعاتی از شبکه ی آندوپلاسمی بین حفره های فراگموزوم باقی مانده و از ادغام آنها جلوگیری میکند و پلاسمودسم را تشکیل می دهند.
7- روی سطح سلول جانوری غشاء وجود دارد و در سلول گیاهی علاوه بر غشاء ، دیواره ی سلول هم
وجود دارد .
8 - در اغلب سلول های گیاهی دانه های نشاسته وجود دارد که در سلول های جانوری یافت نمی شود
9- هسته در سلولهای گیاهی در مرکز قرار دارد ولی در سلولهای جانوری در کنار جداره ها ی سلول قرار دارد.
10 - سلولهای جانوری ممکن است یک یا چند تاژک داشته باشند اما، سلولهای گیاهی فاقد تاژک
هستند،به جز سلولهای جنسی نر بعضی از گونههای گیاهی .
۱۱ - در سلولهای گیاهی اندامکی به نام پلاست وجود دارد که در سلولهای جانوری یافت نمیشود. پلاستها مسئول رنگیزههای مختلف گیاهی میباشند و آنها را به سه گروه کلروپلاست ،کروموپلاست و لوکوپلاست تقسیم میکنند.
12- سلول گیاهی نسبت به سلول جانوری دارای اشکال متنوع تری است .
+ نوشته شده در پنجشنبه شانزدهم بهمن ۱۳۹۳ ساعت 15:32 توسط محمد حسین | نظر بدهيد
من محمدحسین مرتضوی هستم 10ساله ازاصفهان .
امیدوارم شماازوبلاگم خوشتون بیاد
دوس دارم نظر قشنگتونو ببینم
خانه آرشیو وبلاگ عناوین نوشته ها
نوشتههای پیشین
تیر ۱۳۹۴ اسفند ۱۳۹۳ بهمن ۱۳۹۳ شهریور ۱۳۹۱
پیوندها
سکوت تلخ(مائده) عشق(دخترعمه) فقط عشق(محمدپسرعمه) BLOGFA.COM
تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری چیست؟
تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری از موضوعات مهم در علم زیست شناسی می باشد که می توان آن را به سه دسته ی کلی تفاوت های ساختاری، تقسیمی و متابولیسمی تقسیم کرد.
علوم پایه
تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری چیست؟
خواندن این مطلب 6 دقیقه زمان میبرد
تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری از موضوعات مهم بحث برانگیز در علم زیست شناسی می باشد. تمامی موجودات زنده اعم از گیاهان، جانوران، آغازیان و قارچ ها از سلول زنده ای تشکیل شده اند که با توجه به نوعشان ممکن است پر سلولی یا تک سلولی باشند. همچنین باکتری ها و آرکی باکتر ها نیز از یک سلول که از نوع پروکاریوتی می باشد، ساخته شده اند. سلول های گیاهی و سلول های جانوری از جهت های زیادی با هم تفاوت دارند که می توان آن ها را به سه دسته ی کلی تفاوت های ساختاری، تفاوت های تقسیمی و تفاوت های متابولیسمی تقسیم کرد. قابل ذکر می باشد که در فصل یازدهم کتاب درسی علوم پایه ی هفتم نیز به این موضوع پرداخته شده است. در این مقاله ی نشریه جهان شیمی فیزیک به تفاوت سلول جانوری و سلول گیاهی به طور کاملاً مفصل اما ساده می پردازیم.
فهرست مطالب
فهرست مطالب :
۱- سلول یا یاخته چیست؟
۲- سلول های جانوری و سلول های گیاهی
۳- تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری
۴- تفاوت در ساختار و اندامک ها
۴-۱- اندامک لیزوزوم در سلول های جانوری
۴-۲- اندامک کلروپلاست در سلول های گیاهی
۵- تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری در تقسیم سلولی
۱- سلول یا یاخته چیست؟
در بررسی تفاوت های بین سلول های گیاهی و جانوری بهتر است ابتدا توضیحی راجع به خود سلول داده شود. سلول ها واحد های ساختاری و اصلی سازنده در همه ی موجودات زنده می باشند. یاخته، حجره یا اتاقک از نام های دیگر سلول (cell) می باشند. سلول ها که به طور غالب کوچک ترین واحد های سازنده ی حیات محسوب می شوند، در رشته ی زیست شناسی سلولی (یاخته ای) یا سیتولوژی به طور تخصصی بررسی و مطالعه می شوند. سلول ها که انواع مختلفی دارند، از ساختار های مختلفی تشکیل می شوند.
سلول یا یاخته چیست؟
همه ی سلول ها دارای غشای سلولی (غشای پلاسمایی) و سیتوپلاسم هستند. غشای سلولی پوششی است که مواد داخل سلول یا همان سیتوپلاسم را در بر گرفته و مرز سلولی محسوب می شود. سیتوپلاسم نیز خود از اجزای مختلفی تشکیل شده است که این اجزا در سلول های یوکاریوتی عبارتند از هسته و اندامک های دیگر مانند میتوکندری، شبکه های آندوپلاسمی صاف و زبر، دستگاه گلژی و سایر ساختار های سلولی. سلول پروکاریوتی هسته ی مشخص و اندامک ندارد.
۲- سلول های جانوری و سلول های گیاهی :
سلول های جانوری و سلول های گیاهی هر دو از نوع سلول های یوکاریوتی می باشند که دارای ساختار های مشابه و متفاوتی هستند. سلول های جانوری عملکردهای خود را از طریق اندامک های متنوع و گوناگونی که در درون خود دارند، انجام می دهند. این اندامک ها به طور همزمان باهم کار کرده و مانند بخش های مختلف یک کارخانه ی تولیدی در داخل یک سلول جانوری عمل می کنند. همه ی سلول های جانوری تمامی اندامک های مختلف را نداشته و به طور معمول با داشتن بیشتر اندامک ها برای انجام اعمالی خاص تخصصی شده اند.
سلول های گیاهی و سلول های جانوری
سلول های گیاهی دارای اشکال متنوعی نسبت به سلول های جانوری می باشند. سلول های گیاهی علاوه بر غشای سلولی و سیتوپلاسم و اندامک های سیتوپلاسمی شامل دیواره ای محکم به نام دیواره ی سلولی گیاهی نیز می باشند. سلول های گیاهی که دارای اشکال چند ضلعی و منظم می باشند، عملکرد های متفاوتی از سلول های جانوری دارند.
۳- تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری :
همان طور که اشاره شد به علت یوکاریوت بودن این سلول ها، هر دوی آن ها دارای شباهت های اساسی اعم از داشتن هسته ی مشخص و اندامک های سیتوپلاسمی گوناگون در داخل خود می باشند. پیش تر ذکر کردیم که سلول گیاهی دارای دیواره ی سلولی در اطراف غشای خود می باشد که مشابه آن در سلول های قارچی نیز وجود دارد. اما سلول جانوری فاقد آن است.
سلول گیاهی دارای اندامک ویژه ای به نام کلروپلاست است که عمل فتوسنتز را به وسیله ی انرژی خورشیدی انجام می دهد که سلول جانوری آن را ندارد. یک واکوئل بزرگ و مرکزی نیز علاوه بر این موارد از اجزای سلول گیاهی است که سلول جانوری فاقد آن می باشد. بر خلا سلول گیاهی، سلول جانوری دارای ساختارهایی مانند سانتروزوم است که از میکروتوبول ها و سانتریول ها تشکیل می شود. همچنین وجود اندامک لیزوزوم در سلول جانوری و عدم وجود آن در سلول گیاهی از مهم ترین تفاوت های بین این سلول ها است.
تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری
۴- تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری در ساختار و اندامک ها :
وجود اندامک لیزوزوم در سلول های جانوری و اندامک های کلروپلاست و واکوئل بزرگ مرکزی در سلول های گیاهی تفاوت هایی هستند که این دو نوع سلول از نظر اندامکی با هم دیگر دارند. هسته، شبکه آندوپلاسمی صاف، شبکه ی آندوپلاسمی زبر، جسم گلژی، میتوکندری، پراکسی زوم، ریبوزوم ها و اسکلت سلولی که شامل ریز لوله ها و ریزرشته ها می باشد در هردوع نوع سلول های گیاهی و سلول های جانوری وجود دارند. سلول های جانوری دارای واکوئل های کوچکی جهت انتقال و جابجایی مواد هم هستند. تاژک و سانتریول نیز ساختارهایی می باشند که به طور غالب فقط در سلول های جانوری مشاهده می شوند.
تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری چیست؟
علاوه بر شباهت فراوان بین سلول جانوری و گیاهی، تفاوتهای عمدهای نیز با یکدیگر دارند. در این مطلب به موارد مختلف تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری پرداختهایم.
تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری چیست؟ | به زبان ساده
آخرین بهروزرسانی: ۵ خرداد ۱۴۰۰ زمان مطالعه: ۱۳ دقیقه
زیست شناسی، علوم پایه ۴۸۰۵۹ بازدید
حیوانات، گیاهان، قارچها و آغازیان همه حداقل از یک سلول یوکاریوتی تشکیل شدهاند. در مقابل، باکتریها و آرکیباکترها از یک سلول پروکاریوتی تشکیل شدهاند. علاوه بر شباهت فراوان بین سلولهای جانوری و گیاهی، تفاوتهای عمدهای نیز با یکدیگر دارند. در این مطلب به موارد مختلف تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری پرداختهایم.
فهرست مطالب این نوشتهسلول چیست؟ سلول جانوری چیست؟
اندامک های سلول جانوری چه هستند؟
ماتریس خارج سلولی سلول جانوری
تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری چیست؟
واکوئل مرکزی سلول گیاهی
دیواره سلول گیاهی
کلروپلاست در سلول گیاهی
تفاوت DNA سلول گیاهی و سلول جانوری چیست؟
تفاوت سلول گیاهی و سلول جانوری در تقسیم میتوز
معرفی فیلم آموزش زیست شناسی سلولی (Cell Biology)
سلول چیست؟
سلول واحد سازنده در همه ارگانیسمها است. همه سلولها توسط غشای سلولی احاطه شدهاند (غشای پلاسمایی نیز نامیده میشود). غشای سلولی مرزی است که قسمت داخلی سلول را از خارج سلول جدا میکند. غشای پلاسمایی تمام اجزای سلول را که در مایع ژلی مانند به نام سیتوپلاسم معلق هستند، در بر میگیرد. سیتوپلاسم محل قرارگیری اندامکها است. سلولهای یوکاریوتی با حضور یک هسته مشخص و سایر اندامکهای متصل به غشا، مانند میتوکندری، شبکه آندوپلاسمی و دستگاه گلژی، از سلولهای پروکاریوتی متمایز میشوند.
سلولهای پروکاریوتی هسته مشخصی ندارند (اما ناحیهای از سیتوپلاسم، ماده ژنتیکی را در خود جای داده است). آنها همچنین فاقد اندامکهای متصل به غشا هستند.
همه جانوران چند سلولی هستند، به این معنی که چندین سلول با هم کار میکنند و کل ارگانیسم را تشکیل میدهند. در ارگانیسمهای پیچیده مانند انسان، این سلولها میتوانند برای انجام عملکردهای مختلف بسیار تخصصی باشند. به همین ترتیب، آنها اغلب بسیار متفاوت از یکدیگر به نظر میرسند و کار میکنند، حتی اگر همه آنها سلولهای انسانی باشند.
زیستشناسی سلولی از دروس و مباحث مهم و بنیادی برای دانشجویان تمام رشتههای زیستشناسی، علوم پایه پزشکی، بیوتکنولوژی و برخی رشتههای دیگر است که در کنکور مقاطع بالاتر تحصیلات تکمیلی نیز بسیار حائز اهمیت بوده و یکی از مباحث اصلی آن، مطالعه ساختار سلول و اندامکهای آن است. در آموزشی که در ادامه آمده، مباحث اصلی مرتبط با سلول ارائه شدهاند.
برای مشاهده فیلم آموزش زیست شناسی سلولی (Cell Biology) + اینجا کلیک کنید.سلول جانوری چیست؟
سلولهای جانوری اندامکهای مختلف متنوعی دارند که با هم کار میکنند تا سلول بتواند عملکردهای خود را انجام دهد. میتوان هر سلول را یک کارخانه بزرگ با بسیاری از بخشها مانند تولید، بستهبندی، حمل و نقل دانست. اندامکهای مختلف نمایانگر هر یک از این بخشها هستند. سلولهای جانوری مختلفی وجود دارند که هر کدام عملکردهای ویژهای را انجام میدهند.
اندامک های سلول جانوری چه هستند؟
هر سلول جانوری همه انواع اندامکها را ندارد اما به طور کلی، سلولهای جانوری حاوی بیشتر (اگر نه همه) اندامکهای زیر باشند. به علاوه، برخی از اندامکها در سلولهای خاص بسیار فراوان هستند و در بعضی دیگر وجود ندارند. در ادامه مطلب اندامکهای سلولهای جانوری که برخی از آنها با سلولهای مشترک هستند را توضیح دادهایم.
هسته
هسته شامل تمام مواد ژنتیکی سلول است. این اطلاعات ژنتیکی اسید دئوکسی ریبونوکلئیک (DNA) نامیده میشود. DNA شامل تمام دستورالعمل های ساخت پروتئین است که تمام فعالیتهای بدن را کنترل میکند. بنابراین هسته مدیریت عملکرد سلول را بر عهده دارد. DNA یک مولکول بسیار مهم و کاملاً تنظیم شده است و بنابراین به صورت برهنه در هسته قرار نگرفته است بلکه DNA محکم در اطراف پروتئینهای ساختاری موسوم به هیستون قرار میگیرد تا کروماتین تشکیل شود.
وقتی سلول آماده تقسیم شد تا اطلاعات ژنتیکی را به سلولهای جدید (سلولهای دختر) منتقل کند، کروماتین ساختارهای بسیار متراکمی به نام کروموزوم تشکیل می دهد. هسته تنظیم میکند که کدام ژنها و در چه زمانی در سلول روشن یا فعال شوند. این فعالیت سلول را کنترل میکند. ژنهایی که در یک زمان مشخص فعال هستند بسته به نوع سلول و عملکردی متفاوت خواهند بود. هسته توسط یک پاکت هستهای احاطه شده است (غشای هستهای نیز نامیده میشود) که آن را از بقیه سلول جدا میکند.
پاکت هستهای دارای منافذی است که اجازه ورود و خروج برخی از مولکولها را میدهد. علاوه بر تمام مواد ژنتیکی، یک زیر بخش از هسته نیز وجود دارد که هستک نامیده میشود و درون هسته به نظر میرسد. هستک محل سنتز ریبوزوم است. هسته سلول توسط یک پاکت هستهای احاطه شده است (غشای هستهای نیز نامیده میشود) که آن را از بقیه سلول جدا میکند.
وقتی سلول طی میتوز آماده تقسیم میشود، کروموزومهای هسته کپی و جدا و دو سلول دختر تشکیل میشوند. اندامکهایی به نام سانتروزوم به سازماندهی DNA در هنگام تقسیم سلول کمک میکنند.
ریبوزوم
ریبوزومها اندامکهایی هستند که هم در سلولهای پروکاریوتی و هم در سلولهای یوکاریوتی یافت میشوند. آنها مانند دستگاههای کوچکی هستند که تمام پروتئینهای سلول را سنتز می کنند. در هر سلول منفرد جانوری میتواند تا 10 میلیون ریبوزوم وجود داشته باشد. ریبوزومها بخش تولید سلول را تشکیل میدهند. در هسته، توالی DNA که پروتئین خاصی را کد میکند، بر روی یک مولکول میانی به نام RNA پیام رسان (mRNA) کپی میشود که این فرایند رونویسی نام دارد.
مولکول mRNA این اطلاعات را به ریبوزوم منتقل میکند و توالی آن ترتیب اسیدهای آمینه را در یک زنجیره پلیپپتیدی تعیین میکند. ریبوزوم این زنجیره پلیپپتیدی را سنتز میکند که در نهایت تا میشود و به پروتئین تبدیل میشود. در سلولهای جانوری، ریبوزومها را میتوان آزادانه در سیتوپلاسم سلول یافت یا به شبکه آندوپلاسمی متصل کرد.
شبکه آندوپلاسمی
شبکه آندوپلاسمی (ER) شبکهای از کیسههای صاف و متصل به غشا است که در تولید، پردازش و انتقال پروتئینهایی که توسط ریبوزوم ها سنتز شده اند، نقش دارد. شبکه آندوپلاسمی مانند خط مونتاژ سلول است، جایی که محصولات تولید شده توسط ریبوزومها پردازش و مونتاژ میشوند. شبکه آندوپلاسمی دو نوع صاف و خشن دارد. نوع خشن ریبوزومهایی دارد که متصل به سطح کیسهها هستند. ER صاف فاقد ریبوزوم است و ذخیرهسازی، سنتز لیپیدها و از بین بردن مواد سمی را انجام میدهد.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟