جمعیت پاکستان در سال 2021
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
جمعیت پاکستان در سال 2021 را از این سایت دریافت کنید.
اطلاعات کلی پاکستان ( جمعیت
کشور پاکستان در بخش جنوب آسیا قرار دارد و پایتخت آن اسلامآباد است. با GO2TR همراه باشید تا اطلاعات کلی درباره پاکستان کسب کنید.
کشور پاکستان
کشور پاکستان در بخش جنوب آسیا قرار دارد و مساحت این کشور ۸۸۱۹۱۳ کیلومتر مربع اعلام شده است. مرکز این کشور اسلام آباد است. این شهر بسیار اسلامی بوده و در موقعیت جغرافیایی ۳۰ درجه عرض ملی و ۷۰ درجه طول شرقی قرار دارد. این کشور از سمت شمال و شمال شرقی با هند و از سمت مغرب با ایران مرز مشترک دارد. در این کشور معدنهای زغال سنگ زیادی دیده میشد البته کیفیت این محصولات کمتر از سالهای قبل اعلام شده است. در نظر داشته باشید که در حدود ۲۹ درصد از تولیدات ناخالص در کشور پاکستان در زمینه کشاورزی صورت میگیرد. در نظر داشته باشید که این صنایع سبب شده است که کشور پاکستان به قطب هنری در سال ۲۰۱۱ تبدیل شود. از دیگر صنایع بسیار مهم در این کشور ریسندگی و بافندگی و پارچه بافی است. این کشور به سه بخش تقسیم شده است که بخش اول مناطق کوهستانی، بخش دوم فلات بزرگ لوچستان و بخش سوم دشتهای پنجاب نام گرفته است.
نام انگلیسی: Pakistan
پایتخت: اسلام آباد
نوع حکومت: پارلمانی و جمهوری مشروطه
قاره: آسیا زبان رسمی: اردو
زبانهای رایج: انگلیسی , اردو
جمعیت: بیش از ۲۱۲ میلیون در سال ۲۰۲۲
واحد پولی: روپیه. هر روپیه ۰.۰۰۷۲ دلار آمریکا
منطقه زمانی: GMT+5 . Utc+5(pst)
پیششماره کشور: ۰۰۹۲
پسوند دامنه وبسایتها: .pk
مهاجرت به پاکستان زندگی در پاکستان تحصیل در پاکستان سفر به پاکستان
کشور پاکستان در بخش جنوب آسیا قرار دارد و مساحت این کشور ۸۸۱۹۱۳ کیلومتر مربع اعلام شده است. مرکز این کشور اسلام آباد است. این شهر بسیار اسلامی بوده و در موقعیت جغرافیایی ۳۰ درجه عرض ملی و ۷۰ درجه طول شرقی قرار دارد. کشور پاکستان از بخش شمالی با افغانستان و چین همسایه است و از بخش شمال غربی نیز با افغانستان مرز مشترک دارد. این کشور از سمت شمال و شمال شرقی با هند و از سمت مغرب با ایران مرز مشترک دارد. در کشور پاکستان میزان ذخایر گازی وسیعی وجود دارد که به ۱۵۷۰۶ میلیارد فوت مکعب تخمین زده شده است.
در ادامه این نوشتار از مجموعه GO2TR به بررسی جزییات مربوط به کشور پاکستان میپردازیم.
درخواست رزرو مشاوره کشور آذربایجان کشور تاجیکستان کشور ترکیه
اقتصاد و منابع مالی و درآمدی پاکستان
ارکان اقتصادی کشور پاکستان به طور کلی در ۴ دسته قرار دارد. در این مقاله سعی میکنیم به زبانی ساده رکنهای اقتصادی مهم در کشور پاکستان را ارزیابی کنیم. اولین بخش اقتصادی در این کشور معدن است. معدن در رشد آن بسیار تأثیر داشته است به طوریکه این کشور استخراج خارج نفت را بیشتر از سالهای گذشته اعلام کرده است و برآورد استخراج نفت در این کشور در حدود ۷۰ هزار بشکه در روز اعلام شده است در کشور پاکستان چاههای نفتی زیادی دیده میشود. گاز طبیعی از دیگر بخشهایی است که به طور دورهای به درجه خوبی رسیده است. ۳۵ درصد از سوخت این کشور توسط گاز تأمین میشود. در کشور پاکستان میزان ذخایر گازی وسیعی وجود دارد که به ۱۵۷۰۶ میلیارد فوت مکعب تخمین زده شده است. منابع گازی طبیعی در این کشور به سایر کشورها نیز صادر میشود. از دیگر موارد اقتصادی در کشور پاکستان مربوطه به زغال سنگ است.
در کشور پاکستان معدنهای زغال سنگ زیادی دیده میشود البته کیفیت این محصولات کمتر از سالهای قبل اعلام شده است.
@[email protected]#=img=#
منبع درآمد کشور پاکستان
رنکینگ جهانی در کلیه زمینه های پاکستان
یکی از روالهای رشد کشور پاکستان در زمینه اسلحهسازی است، در سال ۱۹۵۱ در کشور پاکستان اولین کارخانه اسلحهسازی روی کار آمد و پس از آن شاهد رشد خوب این کشور در این زمینه هستیم به طوریکه امروزه اسلحههای ساخته شده از کشور پاکستان به کشورهای دیگر صادر میشود. کشتیسازی بخش مهم دیگر در کشور پاکستان محسوب میشود. کارخانههای کشتیسازی در این کشور به طور کلی دارای ورقههای آهنی بسیار ارزشمندی هستند که در صادرات نیز استفاده میشود. در نظر داشته باشید که فولاد این کشور توانسته در سالهای اخیر به رتبه خوبی دست یابند.
نوع حکومت و ساختار سیاسی پاکستان
دین اسلام عمدهترین عامل پیوند در بین گروههای مختلف کشور پاکستان است. در این کشور نظام سیاسی در وضعیت کاملاً یکپارچه قرار دارد. وضعیت سیاسی در کشور پاکستان بر اساس دموکراسی غربی است. کشور پاکستان دارای ایالتهای مختلفی است که هر یک از ایالتها دارای نظام پارلمانی هستند. در این کشور مسئولیت اداره برنامههای آموزشی با دولت بوده و تمامی بخشهای مختلف کشور تحت نظارت وزارت آموزش هستند.
@[email protected]#=img=# حکومت محلی پاکستان
پایتخت و شهرهای بزرگ پاکستان
اسلام آباد پایتخت کشور پاکستان است و یکی از مهمترین شهرهای این کشور محسوب میشود. در نظر داشته باشید که این شهر دارای بیشترین مراکز اداری در کشور پاکستان نیز محسوب میشود. بناهای تاریخی در کشور پاکستان نیز در این شهر بسیار زیاد دیده میشود. حیدرآباد از دیگر شهرهای بسیار مهم در کشور پاکستان محسوب میشود. این شهر برای زندگی امکانات کمی دارد اما از نظر هزینه در وضعیت بسیار عالی قرار گرفته است و یک شهر بسیار کم خرج محسوب میشود دیره اسماعیل خان یک شهر در کشور پاکستان است که بیشتر افراد بومی در آن زندگی میکنند. این شهر بافت قدیمی دارد اما طبیعت آن بسیار بکر است. لاهور یکی از شهرهای مدرن در کشور پاکستان است، این شهر به سبکی طراحی شده است که با سایر شهرها فرق دارد. لاهور شهری است که میتواند برای افرادی که به امکانات زندگی اهمیت میدهند بسیار عالی باشد. بهکر یکی از شهرهای کشور پاکستان که در دورههای زمانی خاص تغییرات چشمگیری داشته است به طوریکه هر بخش آن توانسته از بخش دیگر متمایز باشد. این شهر برای زندگی افراد خارجی مناسب است. از دیگر شهرهای این کشور بوریوالا، بهارلنگر و بوانه است. در نظر داشته باشید که کشور پاکستان یک کشور با شهرهای قدیمی و تاریخی است.
go2tr.ir
مشاهده پست
جمعیت ایرانی و شرکت های ایرانی در پاکستان
کشور پاکستان یک کشور اسلامی است و مردم این کشور به عقاید اسلامی بسیار پایبند هستند به این ترتیب فرهنگ کشور پاکستان با فرهنگ ایران بسیار مشابه است در نتیجه تا حدودی زندگی در پاکستان مشابه با زندگی در ایران است. ایرانیان زیادی در کشور پاکستان زندگی میکنند. در نظر داشته باشید که کشور پاکستان در سالهای اخیر توانسته در زمینه کسب و کار به خوبی ظاهر شود به این ترتیب شرکتهای زیادی از سوی ایرانیان در این کشور دیده میشوند. بیشترین شرکتهایی که ایرانیان در کشور پاکستان تأسیس کردهاند در زمینه محصولات کشاورزی و یا در زمینه صنایع دستی بوده و جنبه صادراتی بالایی دارد. در این کشور شرکتها در پروسه مشخصی به ثبت میرسد و نیاز است که همه قوانین به طور دقیق رعایت شود.
پاکستان
پاکستان
جمهوری اسلامی پاکستان
اطلاعات عمومی دین رسمی اسلام
جمعیت کل ۱۹۶,۱۷۴,۳۸۰ نفر (۲۰۱۴م)
مساحت ۷۹۶,۰۹۵ کیلومتر
حکومت جمهوری پارلمانی فدرال
واحد پول روپیه پایتخت اسلامآباد شهرهای مهم کراچی
ادیان(درصد) اسلام (۹۶ درصد)، سایر (۴ درصد)
زبان رسمی اردو، انگلیسی
اسلام
جمعیت مسلمانان ۱۸۸.۰۰۰.۰۰۰ نفر
آمار شیعیان جمعیت ۴۶.۰۰۰.۰۰۰
درصد به جمعیت کشور ۱۹ درصد
درصد به جمعیت مسلمانان ۲۰ درصد
احزاب و گروههای شیعی
احزاب تحریک جعفریه
فرق امامیه، بهره، خوجههای اثناعشری
مراکز شیعی
مراکز علمی سازمان وفاق المدارس شیعه
مؤسسات اجتماعی سازمان دانشجویان امامیه پاکستان، تنظیم المکاتب
مناطق شیعهنشین بلوچستان، سند، پنجاب، بلتستان
شخصیتهای شیعی
مذهبی شیخ بشیر نجفی،
سیاسی محمدعلی جناح، ذوالفقار علی بوتو
پاکستان، کشوری است با نظام سیاسی جمهوری اسلامی و با جمعیت اکثریت مسلمان در جنوب آسیا که در سال ۱۳۲۶ش/ ۱۹۴۷ میلادی، در پی استقلال طلبی مسلمانان و جدایی از کشور هند تشکیل شد. مردم این کشور از اقوام متعددی تشکیل شدهاند.شیعیان در کشور پاکستان، حدود ۲۰ درصد از کل جمعیت این کشور را تشکیل میدهند. شیعیان در سراسر این سرزمین پراکندهاند و بسیاری از شهرها و روستاهای ایالات پاکستان دارای جمعیت شیعه است. با توجه به رویکرد غیر فرقهای حکومت پاکستان، محدودیتی برای فعالیت شیعیان در سیاست وجود نداشته و بسیاری از سیاستمداران و سران نظامی این کشور از شیعیان بودهاند. علاوه بر این، فعالیت سیاسی شیعیان در قالب سازمانهای شیعی با هویت مذهبی نیز جریان داشته است. حوزههای علمیه و نهادهای آموزشی و دینی شیعی، آموزش شیعیان را بر عهده دارند. در دهههای اخیر خشونتهای فرقهای علیه شیعیان به کشتار و آزار آنان در پاکستان منجر شده است.
محتویات
۱ جغرافیای طبیعی و انسانی
۲ تاریخ سیاسی ۲.۱ استقلال از هند ۲.۲ اختلافات مرزی
۳ نظام سیاسی و احزاب
۳.۱ مهمترین احزاب سیاسی
۴ ادیان در پاکستان
۵ سابقه تشیع در جغرافیای تاریخی پاکستان
۶ شیعیان پاکستان
۶.۱ مذاهب و گرایشهای فکری
۶.۱.۱ پراکندگی شیعیان
۶.۲ مهمترین مناطق شیعه نشین پاکستان
۷ شیعیان در عرصه سیاست
۷.۱ احزاب و گروههای سیاسی
۷.۲ خانوادههای سیاسی شیعه
۸ درگیریهای فرقهای و کشتار شیعیان
۸.۱ زمینههای رشد گروههای خشونت طلب
۹ فعالیتهای علمی و فرهنگی
۱۰ آیینهای مذهبی
۱۰.۱ آیینهای عاشورایی
۱۰.۲ زیارتگاهها ۱۱ پانویس ۱۲ منابع ۱۳ پیوند به بیرون
جغرافیای طبیعی و انسانی
مساحت پاکستان ۷۹۶,۰۹۵ کیلومتر مربع است و دارای ۶,۷۷۴ کیلومتر مرز از شمال و غرب با افغانستان، از جنوب غرب با ایران، از شمال شرقی با چین و از شرق و جنوب شرق با هند است و از جنوب به اقیانوس هند راه دارد.
جمعیت پاکستان بر اساس سرشماری سال ۲۰۱۱-۲۰۱۲ میلادی در این کشور ۱۸۰/۷ میلیون تن بوده است[۱] و در سال ۲۰۲۰ میلادی، ۲۲۸٬۹۳۵٬۱۴۵ تن شده است[۲] و از نظر جمعیت هفتمین کشور دنیا است. گروههای عمده قومی پاکستان عبارتند از پنجابی، سندی، پشتون، بلوچی و مهاجر. زبان رسمی این کشور اردو است و انگلیسی کاربرد زیادی دارد. زبانهای پنجابی، سندی، ساراکی، پشتو، بلوچی، هندکو و براهویی رایجترین زبانهای این کشوراند.
تاریخ سیاسی
نقشه سیاسی پاکستان
استقلال از هند
کشور پاکستان در سال ۱۹۴۷م./۱۳۲۷ش. با جدایی از هند موجودیت مستقلی یافت. استقلال پاکستان ریشه در مبارزات مسلمانان هند از دوران قیام سیداحمد خان در سال ۱۲۷۴ش/۱۸۵۷م داشت. مبارزات مسلمانان هند هنگامی گسترش بیشتری یافت که ملیگرایی هندی در اواخر سده هجدهم و اوایل سده نوزدهم میلادی با حمایت بریتانیا که مسلمانان را عامل اصلی شورشهای آزادیخواهانه هندیان میدانست، شدت بیشتر یافت. در سال ۱۲۸۵ش/۱۹۰۶م حزب «مسلم لیگ سراسر هند» برای پیگیری خواستههای مسلمانان تشکیل شد و با برآورده نشدن این خواستهها طرح استقلال مسلمانان از سوی این حزب مطرح شد. استقلالخواهی مسلمانان با ریاست محمد علی جناح بر مسلم لیگ وارد مرحله تازهای شد، مرحلهای که به استقلال این کشور در سال ۱۳۲۶ش/۱۹۴۷م انجامید. در این زمان پاکستان به صورت یکی از اعضای جامعه مشترک المنافع بریتانیا باقی ماند. در پی جدایی پاکستان و درگیریهای شدید هندوها و مسلمانان، حدود هشت میلیون مسلمان از هند به پاکستان مهاجرت کردند.[۳]
نخستین قانون اساسی این کشور در ۱۳۳۵ش/۱۹۵۶م نگاشته شد. بعد از این تاریخ نیز قانون اساسی این کشور چند بار دستخوش تغییر شد.[۴] با تصویب قانون اساسی پاکستان، ریاست عالیه انگلستان بر دولت لغو و نظام مستقل جمهوری تصویب شد.[۵]
اختلافات مرزی
در سال ۱۹۷۱م./۱۳۵۰ش. در پی اختلافاتی ایالت بنگال با عنوان بنگلادش از پاکستان جدا شد. کشمیر نیز به منطقه مورد اختلاف هند و پاکستان تبدیل شد. [یادداشت ۱] از آن پس کشمیر میان هند و پاکستان تقسیم شد. در حالیکه سرزمین کشمیر ۲۲۲ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد بیشتر از دو سوم مساحت آن با نام ایالت جمو و کشمیر، تحت سلطه هندوستان قرار گرفت و یک سوم آن بنام کشمیر آزاد با مساحت ۸۳۷۱۶ کیلو متر مربع تحت سلطه و حاکمیت پاکستان در آمد. [۶]
پاکستان
پاکستان
مختصات: ۳۳°۴۰′۰۰″ شمالی ۷۳°۱۰′۰۰″ شرقی
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
برای دیگر کاربردها پاکستان (ابهامزدایی) را ببینید.
جمهوری اسلامی پاکستان
پاکستان پرچم نشان ملی
شعار: (به زبان اردو: اتحاد، تنظیم، یقین مُحکم)سرود: سرود ملی پاکستانمنطقه مورد کنترل (سبز)
خط کنترل (سبز کم رنگ)
پایتخت اسلامآباد
۳۳°۴۰′ شمالی ۳۲°۵۰′ شرقی
بزرگترین شهر کراچی
زبان(های) رسمی زبان اردو و انگلیسی (رسمی سراسری)
پنجابی، سندی، پشتو و بلوچی (رسمی منطقهای)
دین(ها) اسلام حکومت جمهوری فدرال • رئیسجمهور نخستوزیر عارف علوی شهباز شریف
موارد منجر به تشکیل = از کشور باستانی هندوستان
تاریخ تشکیل = ۲۲ مرداد ۱۳۲۶
۱۴ اوت ۱۹۴۷ مساحت • کل
۸۸۱٬۹۱۳ کیلومتر مربع (۳۴۰٬۵۰۹ مایل مربع) (۳۴ام)
• آبها (٪) ۳٬۱ جمعیت • سرشماری
۲۲۸٬۹۳۵٬۱۴۵ میلیون نفر (۵ام)
• تراکم
۲۴۴٫۴ بر کیلومتر مربع (۶۳۳٫۰ بر مایل مربع) (۵۶ام)
تولید ناخالص داخلی (GDP) برابری قدرت خرید (PPP) برآورد ۱۳۸۶ (۲۰۰۷)
• کل
۴۲۴٬۷۴۵ میلیارد دلار
شاخص توسعه انسانی (۱۳۸۶) ۵۵۱/۰
۱۳۶ام(متوسط)
واحد پول روپیهٔ پاکستان (pkr) (TRY)
منطقه زمانی EET
• تابستان (ساعت تابستانی)
EEST پیششماره تلفنی ۹۲+ کد ایزو ۳۱۶۶ PK دامنه سطحبالا .pk
پاکستان با نام رسمی جمهوری اسلامی پاکستان (به زبان اردو: اسلامی جمهوریۂ پاکستان)، کشوری در آسیای جنوبی واقع در غرب شبه قاره هند است. این کشور از جنوب به دریای عمان، از غرب با ایران، از شمال با افغانستان، از شرق با هندوستان و از شمال شرق با چین هممرز است. مساحت پاکستان ۸۸۱٬۹۱۳ کیلومترمربع است و این کشور با ۲۲۸٬۹۳۵٬۱۴۵ نفر جمعیت، پنجمین کشور پرجمعیت جهان است. پایتخت آن، شهر اسلامآباد و بزرگترین شهر آن، کراچی نام دارد. زبان رسمی پاکستان، انگلیسی و اردو است. دین رسمی جمهوری فدرال پاکستان، اسلام است و در میان کشورهای اسلامی، دومین کشور از نظر تعداد مسلمانان محسوب میشود.۹۷ درصد مردم پاکستان را مسلمانان تشکیل میدهند که از این تعداد ۷۷٪ سنی و ۲۰٪ شیعه هستند همچنین در حدود ۳ درصد از جمعیت این کشور پیرو سایر ادیان هستند. بزرگترین اقلیتهای دینی این کشور مسیحیان و هندوها میباشند.[۱]
این منطقه تاریخ کهنی از زندگی و تمدن را داراست که شامل تمدن دره سند میشود. این کشور در سال ۱۹۴۷ به عنوان یک دولت و کشور جدید از هند مستقل شد. در سال ۱۹۷۱ جنگ داخلی به جدایی پاکستان شرقی با نام بنگلادش از این کشور منجر شد. از زمان استقلال، جمهوری فدرال پاکستان دورههای رشد نظامی و اقتصادی و همچنین بیثباتی را هنگام جدا شدن بنگلادش از خود، گذراندهاست. جمهوری فدرال پاکستان از لحاظ بزرگی نیروهای مسلح در رده هفتم جهان است. پاکستان هفتمین کشور جهان بر پایه تعداد نیروهای نظامی دائمی است، این کشور از قدرتهای هستهای و از کشورهای دارای سلاح هستهای و و تنها کشور اسلامی دارنده آن است.
ناحیهٔ کشمیر مورد ادعای هند و پاکستان است. هر دو کشور بهطور جداگانه بخشهایی از این منطقه را اداره میکنند و این مناطق توسط خط کنترل از هم جدا شدهاند.
جمهوری فدرال پاکستان بر اساس برآورد سال ۲۰۲۰ با بیش از ۲۲۵ میلیون نفر جمعیت، پنجمین کشور پرجمعیت دنیا و پرجمعیتتر از کشور پهناوری مانند روسیه است. این کشور، جمهوری پارلمانی فدرال است و از ۴ ایالت و چهار قلمرو فدرالی تشکیل میشود. جمهوری فدرال پاکستان هم از نظر زبانی و قومی و هم از نظر جغرافیایی کشور متنوع است. در شهریور ماه ۱۳۹۴ دیوان عالی جمهوری فدرال پاکستان با صدور حکمی، زبان اردو را به عنوان زبان اداری این کشور اعلام کرد.[۲][۳]
نمادهای ملی پاکستان (رسمی)
جانور ملیپرنده ملیدرخت ملیگل ملیجانور میراث ملیپرنده میراث ملیپستاندار آبی دریایی ملیخزنده ملیدوزیست ملیمیوه ملیمسجد ملیآرامگاه ملیرود ملیکوه ملینام[ویرایش]
نام پاکستان (پاک + ستان) به زبان فارسی یعنی سرزمین پاکی. این نام نخستین بار در سال ۱۳۱۲ (۱۹۳۳) توسط چودهاری رحمت علی که آن را در نشریه «امروز» یا «هرگز» منتشر کرد، به کار برده شد.[۴] این نام به عنوان سرواژه از نامهای سرزمینهای اصلی اسلامی مربوط به هند غربی ساخته شدهاست. بهطور رسمی این کشور به عنوان قلمرو پاکستان در سال ۱۳۲۶ (۱۹۴۷) بنا نهاده شد و در سال ۱۳۳۶ (۱۹۵۷) اولین کشور «جمهوری اسلامی» را پایهریزی کرد.
پاکستان را بهخصوص در شبه قاره هند معمولاً با نام مخفف «پاک» میشناسند.
مقالهٔ اصلی: تاریخ پاکستان
تندیسی متعلق به ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد در موزه ملی پاکستان.
در هنگام قیام گاندی علیه استعمار انگلیس در هند (راج بریتانیا)، پاکستان به رهبری محمدعلی جناح (از یاران گاندی) پیش از استقلال هند، استقلال خود را بازیافت. پاکستان دارای تمدن آسیایی بودهاست و یکی از تمدنهای بزرگ جهان به حساب میآید که پس از میانرودان و مصر تمدن دوره سِند (۲۵۰۰ تا ۱۵۰۰ قبل از میلاد) است. کشور کنونی پاکستان در تاریخ ۱۴ اوت (۱۹۴۷) تأسیس شد. اما ناحیهای که دربرمی گیرد تاریخچهٔ گستردهای دارد که با تاریخ هندوستان، اشتراک دارد. این منطقه محل تقاطع راههای تجاری تاریخی مانند راه ابریشم بودهاست و در هزاران سال توسط گروههای مختلفی به عنوان سرزمین سکونت به کار برده شد. این گروهها دراویدیها، هندواروپایی، مصریها، ایرانیها که دربرگیرنده هخامنشیان و سکاها و پارتها است، کوشانها، افغانها، ترکتباران، مغولها و اعراب بودند. این منطقه را بیشتر به نام موزه اقوام و نژادها میشناسند.
مورخ و جغرافیدان دو بلیج مولر هنگامی که گفت: «اگر آنگونه که میگویند مصر موهبتی از سوی نیل است، پاکستان نیز موهبتی از سند است.» اهمیت تاریخی این منطقه را آشکار ساخت. نخستین نشانه وجود آدمیان در این منطقه ابزارهای سنگی هستند که در استان منطقه پنجاب از فرهنگ سوان برجای ماندهاند و مربوط به ۱۰۰ هزار تا ۵۰۰ هزار سال پیش هستند. رود سند (ایندوس) محل فرهنگهای باستانی متعددی از قبیل مهرگره (یکی از اولین شهرهای شناخته شده جهانی) و تمدن دره سند در هاراپا و موهنجودارو است. تمدن دره سند در اواسط هزاره دوم پیش از میلاد دچار انحطاط شد و پس از آن تمدن ودابی پدید آمد که در بیشتر شمال هند و پاکستان گسترده شد.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟