درمان تنگی کانال نخاعی بدون جراحی
درمان تنگی کانال نخاعی بدون جراحی را از سایت پشتوک دریافت کنید.
درمان تنگی کانال نخاع کمر بدون جراحی
مرورگر شما از این ویدیو پشتیبانی نمیکنید.تنگی کانال نخاعی عمدتا در اثر آرتروز ستون فقرات ایجاد می شود و یک پدیده فرسایشی است لذا در سنین بالای 50 سال بیشتر رایج است.
شرح حال و معاینه بالینی بیمار مهمترین عامل تشخیصی در این بیماران است و برای تثبیت تشخیص از MRI استفاده می شود.
به گفته بسیاری از متخصصان جراح ستون فقرات تعداد اندکی از بیماران هنگام تولد از مشکلات مادرزادی کمر رنج میبرندکه در نهایت به تنگی کانال نخاعی کمری، از نوع مادرزادی، منجر می شود. تنگی کانال نخاع مادرزادیغالباً در مردان بروز مییابد. بیماران معمولاً در سنین بین 30 تا 50 سالگی برای نخستین بار با علائمی مواجه میشوند.
هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد ولی روشهای درمانی مناسبی برای بهبود بیمار از دارو درمانی ،فیزیوتراپی ،ورزش درمانی گرفته تا روشهای تزریق و جراحی به این بیماران کمک خواهد کرد.
بهترین درمان در این بیماری ورزش منظم جهت افزایش قدرت عضله و بخصوص بهبود انعطاف پذیری عضله است.
علائم و نشانه ها
درد کمر و پشت بدن:
کمر درد از علائم تنگی کانال نخاعی است که تمام بیماران مبتلا آن را تجربه نمیکنند، بروز این درد به شدت آرتروزبستگی دارد.بعضی از بیماران هیچگونه علایمی از کمر درد ندارند و وقتی تنگی نخاع به اطلاع ایشان رسانده می شودباور نمی کنند که این مشکال را دارند.عصبهای نخاعی حسهای بخشهای خاصی از بدن را تقویت میکنند، بنابراین فشار روی اینعصبها گاهی درد ناحیههای تحت پوشش را به دنبال دارد. درد باسن، که در پایین پا منتشر میشودو به عارضهسیاتیکا یا سیاتیک موسوم است، نیز ناشی از عوارض تنگی کانال نخاعی است.
درد سوزشی در باسن یا پاها (سیاتیک) :
فشار روی عصبهای نخاعی درد را در ناحیههای تحت پوشش این عصبها برمیانگیزد.این درد سوزشی معمولاً از باسن شروع میشود وتا پایین پا منتشر میشود و در نهایت به کف پا میرسد.
بیحسی یا گزگز باسن یا پاها :
در نتیجه افزایش فشار روی عصبها، بیمار مبتلا به تنگی کانال نخاع علاوه بر درد سوزشیدچار بیحسی و گزگز نیز میشود. اگرچه تمام بیماران هر دو علامت درد سوزشی و بیحسی و گزگز را تجربه نمیکنند.
ضعف پاها یا “افتادگی پا” :
به محض رسیدن فشار به میزان مشخص، یک یا هر دو پا دچار ضعف میشود.برخی بیماران بندرت با افتادگی پا روبهرو میشوند یا احساس میکنند که پایشان هنگام راه رفتن روی زمین کشیده میشود.
کاهش درد هنگام نشستن یا رو به جلو خم شدن:
بر اساس مطالعات انجام شده بر روی مهرههای کمری، خم شدن رو به جلو فضای نخاع را افزایش میدهد و فشار ازروی نخاع برداشته می شود. درد بسیاری از بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاع با رو به جلو خم شدن، به ویژه در حالت نشسته، کاهش مییابد.درد معمولاً هنگام برخاستن و ایستادن و راه رفتن تشدید میشود.برخی بیماران گزارش دادهاند که میتوانند با تکیه کردن روی چرخ خرید راه بروند یا این که از دوچرخه ثابت استفاده کنند.بااین حال پیادهروی در مسافت بیش از دویست یا سیصد متر به باعث تشدید ضعف یا درد شدید خواهد شدنیاز بیمار به خم شدن و ایستادن یا استراحت های مکرر در اثر گرفتگی عضلات پا یا مور مور و گزگز آنها را بعنوان گرفتگی مکرر یاIntermittent Claudication می شناسند که علامت اصلی تنگی کانال نخاعی است.اختلال در فعالیتهای جنسی و کاهش حس جنسی که ممکن است بیشتر د آقایان بروز نماید.اختلال در کنترل ادرار و مدفوع که بسیار نادر است و ممکن است نیاز به جراحی برای بیمار ضرورت پیدا کند.
علت ها و دلایل
تنگی کانال نخاع زمانی رخ میدهد که فضای اطراف نخاع تنگ شود در نتیجه نخاع و ریشههای اعصاب نخاعی تحت فشار قرار گرفته و بیمار دچار درد، بیحسی یا ضعف در پاها میشود.
آرتروزو آرتریت (بیماری التهاب مفصل) رایج ترین علت تنگی کانال نخاعی کمر است.منظور از آرتریت فرسایش و تخریب مفصلهای بدن است.دیسکها در دوران جوانی حاوی مقدار زیادی آب هستند (تصویر سمت چپ)،اما دیسک به موازات افزایش سن، آب خود را از دست میدهد و کوتاهتر و یا حتی متلاشی میشود (تصویر سمت راست).پیآمد این تغییرات وارد شدن فشار به مفاصل فاست و ابتلا به آرتریت است.آرتریت ستون فقرات در فرسایش و تخریب دیسکها و از بین رفتن مواد موجود در آن ریشه دارد.دیسکهای کودکان و جوانان حاوی مقدار زیادی آب است، اما هر چه فرد مسنتر میشود،آب دیسک نیز کمتر و در نتیجه دیسک ضعیفتر میشود. این مشکل باعث میشود تا فضای دیسک نشست کندو ارتفاع دیسک کاهش یابد.فرسایش دیسک به نوبه خود به باعث بروز دو مشکل می شود، نخست آن که وزن به مفصلهای فاست منتقل میشودو دوم این که فضای کانالهای دربرگیرنده اعصاب کوچکتر میشوند.مفاصل فاست نیز در نتیجه تحمل فشار مضاعف به تدریج تخریب میشوند و مشابه موارد مفصل زانو یا مفصل ران،بیمار مبتلا به آرتریت میشود. غضروف پوشش دهنده و محافظ مفصلها نیز فرسوده میشود؛فرسایش کامل غضروف موجب سایش دو استخوان روی یکدیگر میشود.بدن در واکنش به از بین رفتن غضروف و برای جبران این نقص و حمایت از مهرهها شروع به تشکیل استخوان جدید درمفصلهای فاست میکند. این استخوان اضافی، موسم به خار یا زائده استخوانی، به مرور زمان فضای اختصاصیافته به عبور عصبها را تنگ میکند.زائدهها یا خارهای استخوانی ناشی از آرتریت کانال نخاعی را تنگ میکند.دیگر واکنش بدن بهآرتروز و آرتریت این است که رباطهای اطراف مفصلهای ناحیه کمر بزرگ میشوند.بزرگتر شدن رباطها نیز فضای مربوط به عصبها را کاهش میدهد. زمانی که فضا آن قدر تنگ شودکه عصبهای نخاعی تحریک شوند، علائم دردناک شروع میشود.
فتق دیسک
تومورها
قطور شدن لیگامانهای اطراف ستون فقرات
رشد بیش از حد و غیر متعارف استخوانهای ستون فقرات
ضربه ها و صدمات به ستون فقرات
راه ها و روش های درمان
روش های درمان غیرجراحی تنگی کانال نخاع بر بهبود کیفیت زندگی و سطح عملکرد و کاهش درد متمرکز میشود.اگرچه روشهای غیرجراحی مشکل تنگی کانال نخاع را برطرف نمیسازد،علائم بسیاری از بیماران با بهرهگیری از این روشها برطرف میشود.
بریس یا گردنبند و کمربند طبی:
کمربند یا گردنبند طبی در تنگی کانال نخاعی گردن ، ستون فقرات را ثابت نگه میدارد و حرکتهای دردناک را محدود میسازد، لذا باعث کاهش فشار کانال نخاعی شده و علایم بیمار را بهبود می دهد.
در صورت موفقیتآمیز نبودن دیگر روشهای درمانی در تسکین درد توصیه میشود تا به منظور از بین بردن فشار روی عصبهای درگیر عمل جراحی تنگی کانال کمری انجام شود.توجه داشته باشید که فقط 5 درصد بیماران تنگی کانال نخاعی به جراحی نیاز پیدا می کنند.پیش از بهرهگیری از هر روش درمانی جدید باید با پزشک مشورت نمود.برای مثال یک داروی گیاهی ممکن است با داروی مصرفی تجویزی یا غیرتجویزی تداخل داشته باشد.مسلم است که هیچ یک از ما درصدد نیستیم تا با خوددرمانی ناآگاهانه به خود صدمه بزنیم،بنابراین باید اطمینان حاصل کنیم که شروع یک روش درمانی جدید بیخطر و مفید خواهد بود.
منبع مطلب : drforogh.com
مدیر محترم سایت drforogh.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
درمان تنگی کانال نخاع بدون جراحی - ایسنا
یک فوق تخصص درد با تاکید بر اینکه بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاعی میتوانند با مراجعه به کلینیکهای درد و با انجام درمان به موقع از پیشرفت بیماری و نیاز به انجام عمل جراحی باز جلوگیری کنند، گفت: تزریق استروئید به داخل فضای اپیدورال از مراحل درمانی ثابت و تایید شده در بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاع است.
دکتر مجید حیدریان در گفتوگو با خبرنگار سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) - منطقه علوم پزشکی تهران، با اشاره به اینکه کانال نخاع فضایی است در داخل ستون فقرات که در داخل آن نخاع قرار گرفته است، گفت: این کانال از کنار هم قرار گرفتن سوراخی که در وسط مهرههاست ایجاد میشود و از داخل توسط غشاء محکمی به نام لیگامان زرد حمایت میشود.
وی گفت: تنگی کانال نخاع (spinal canal stenosis) وضعیتی غیرطبیعی است که میتواند در هر قسمتی از کانال نخاعی اتفاق افتد. وقوع این حالت در قسمت کمر بیشتر از سایر قسمتهای ستون فقرات است. کوچک شدن این فضا سبب فشار روی نخاع در داخل کانال شده و علائم این بیماری ایجاد میشود.
حیدریان در خصوص علل بروز این عارضه گفت: ضخیم شدن لیگامانهای داخل کانال، برجسته شدن یا بیرون زدگی دیسکها به داخل کانال، ایجاد خارهای استخوانی در داخل کانال، شکستگی مهرهها و تغییر در مفاصل کنار مهرهها (مفاصل فاست) از علل تنگ شدن کانال نخاع هستند.
این فوق تخصص درد گفت: در برخی بیماران فضای داخل کانال به صورت مادرزادی تنگتر از حالت عادی است که آنان بیشتر از سایرین در معرض ایجاد علائم تنگی کانال هستند. بیمارانی که دچار لغزندگی یا انحراف ستون فقرات هستند بیشتر از بقیه در معرض خطر ایجاد تنگی کانال هستند.
علائم تنگی کانال نخاع چیست؟
حیدریان کمردرد را از نشانههای وجود این بیماری عنوان کرد و گفت: احساس گزگز، مورمور، بیحسی در اندام تحتانی و محدودیت در مسافتی که بیمار میتواند پیاده راه برود از علایم تنگی کانال نخاع است.
این فوق تخصص درد گفت: در این عارضه درد در کمر و پا همراه با بیحسی به تدریج و باگذشت زمان زیاد میشود. همچنین درد کم و زیاد میشود و ممکن است برخی روزها فرد دردی نداشته باشد. تشدید درد نیز میتواند به صورت درد سیاتیکی با انتشار به پاها باشد یا درد در راه رفتن طولانی یا ایستادن طولانی ایجاد شود.
حیدریان یادآور شد: با ایجاد درد بیمار حالت خم شده به جلو به خود میگیرد که ممکن است فقط در طول شب درد احساس شود. در حالت شدید میتواند با ضعف حرکتی یا اختلال در کنترل ادرار همراه باشد.
وی گفت: تشخیص بیماری با مراجعه به کلینیک درد و معاینه دقیق صورت میگیرد. شایعترین وسیله تایید این تشخیص انجام MRI است.
این فوق تخصص درد درمان غیر جراحی تنگی کانال نخاع را در مراحل اولیه بیماری ارائه ورزشها و تمرینات مخصوص به بیماران دانست و گفت: جهت جلوگیری از پیشرفت بیماری و درمان علائم آن بیماران میتوانند با انجام منظم و روزانه این تمرینها از تشدید علایم بیماری پیشگیری کنند.
حیدریان افزود: استفاده از کمربند طبی یا لوازم ارتوپدی فنی حمایت کننده، انجام فیزیوتراپی و آب درمانی و درمان دارویی با ضددردهای ساده یا داروهای ضد التهاب نیز از راهکارهای درمانی بیماری در مراحل اولیه است.
وی در پاسخ به این پرسش که تزریق ترانس فورامینال چیست و چگونه انجام میشود؟ گفت: تزریق استروئید به داخل فضای اپیدورال از مراحل درمانی ثابت و تایید شده در بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاع است.
حیدریان گفت: این تزریق که قبلا در فضای میانی ستون فقرات انجام میشد امروزه منسوخ شده و جای خود را به تزریق ترانس فورامینال داده است. این کار توسط فوق تخصص درد و در اتاق عمل انجام می شود. هر نوع تزریق در ناحیه ستون فقرات کمری باید در اتاق عمل تحت مانیتورینگ فلوروسکوپ و در شرایط کاملا استریل باشد.
این فوق تخصص درد با اشاره به اینکه این کار بدون نیاز به بیهوشی عمومی و پس از بیحس کردن پوست در اتاق عمل انجام میشود، گفت: وسیلههای شبیه یک سوزن نازک و بلند تحت مانیتور فلوروسکوپ به محل تنگی فرستاده میشود و پس از اطمینان از محل تزریق داروی مورد نظر تزریق انجام شده و تنگی برطرف میشود.
وی گفت: این کار تحت فلوروسکوپی انجام میشود. فلوروسکوپ وسیلهای است که توسط اشعه ایکس تصویر مستقیمی را از داخل بدن به متخصص میدهد. با این روش از عوارضی مانند تزریق داخل نخاع یا داخل عروق جلوگیری میشود. تزریق ترکیبی از داروها به داخل فضای تنگ شده در کانال نخاعی سبب کاهش التهاب و از بین رفتن تورم و کاهش فشار ایجاد شده در داخل کانال نخاعی میشود و ترمیم قسمتهای آسیب دیده شروع میشود.
حیدریان یادآور شد: یک ساعت پس از این کار بیمار با پای خود ترخیص میشود و چند روز پس از تزریق نیز باید استراحت نسبی در منزل داشته باشد.
این فوق تخصص درد خاطرنشان کرد: درصد موفقیت این روش در بیماران مبتلا به تنگی کانال خفیف تا متوسط بالای 70 درصداست. همچنین انجام آب درمانی و تمرینات ورزشی مخصوصی که بعد از تزریق به بیماران داده میشود، از عود بیماری جلوگیری میکند.
حیدریان گفت: در بیمارانی که با این روش بهبود حاصل میشود، تکرار این کار در فاصله زمانی چهار تا شش هفته شرایط درمانی بهتری را فراهم کرده؛ نیاز به جراحی را مرتفع میسازد.
وی افزود: استفاده از RF یا رادیوفرکونسی در بیمارانی که مشکل آرتروز ستون فقرات را همراه با تنگی کانال دارند، سبب بهبود کامل بیماران میشود.
وی در پاسخ به اینکه در چه بیمارانی عمل جراحی باز باید انجام شود؟ گفت: بیمارانی که مشکل حرکتی پیشرونده، اختلال در کنترل ادرار و مدفوع، محدودیت شدید حرکتی دارند و با درمانهای غیر جراحی بهبود نمییابند، درمان جراحی تنگی کانال ضرورت دارد.
حیدریان در پایان گفت: مراجعه بیماران به کلینیکهای درد میتواند با انجام درمان به موقع از پیشرفت بیماری و نیاز به انجام عمل باز جلوگیری کند.
انتهای پیام
منبع مطلب : www.isna.ir
مدیر محترم سایت www.isna.ir لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
درمان تنگی کانال نخاع | دکتر سپهریان | متخصص طب فیزیکی
تنگی کانال نخاعی چیست
تنگی کانال نخاع می تواند به صورت مادرزادی و یا به صورت اکتسابی ایجاد شود و در حالت مادرزادی قطر کانال نخاع به صورت اولیه کم می باشد و بنابراین بسیاری از پاتولوژیها و مشکلات کمری می تواند به راحتی موجب ایجاد علائم شدید در یک فرد با این حالت بشود.
تنگی کانال نخاعی یعنی کاهش فضایی که نخاع در آن وجود دارد و این کاهش فضا که باعث فشار به نخاع و ریشه های عصبی در کنار دیسک کمر و دیسک گردن می شود و بر اثر ان کمر درد و گردن درد ایجاد می شود.
معمولا عمده تنگی ها در ناحیه کمر وگردن ایجاد می شود در ناحیه پشتی و سینه ای نادر است.
همچنین علتی که موجب ایجاد تنگی شده می تواند روی ریشه های عصب که در کنار دیسک گردن و دیسک کمر قرار گرفته فشار وارد کند و سبب ایجاد كمر درد ، گردن درد و در مراحل پیچیده تر دردهای پاها می شود و عمده بیمارانی که ما میببینیم دارای درد پا یا دردهای شدید دست هستند بدون اینکه درد کمر یا درد گردن داشته باشند و بسیاری از این بیماران درد را به ارتروز زانو ارتباط می دهند و حتی درک این مطلب که دردهای انها منشا درمثلا دیسک کمر یا دیسک گردن انها دارد کاملا سخت است.
درمان بسیاری از بیماران تنگی کانل نخاع هم درمان دیسک کمر یا درمان دیسک گردن و یا بر اساس پاتولوژی درمان ارتروز گردن انها می باشد. از شایعترین علل کمر درد در سنین بالا تنگی کانال نخاعی است.
همانگونه که از نام ان بر میاید تنگی کانل نخاع یعنی کانل نخاعی تنگ شده , اما دلایل این تنگ شدگی متنوع است.
دلایل تنگی کانال نخاعی
توجه کنید تنگی کانال نخاعی یک بیماری در سنین بالای 50 سال و معمولا بعد از 60 سال می باشد و اطلاق واژه تنگی کانال نخاع به افراد زیر 50 سال جز موارد مادرزادی و موارد خاص صحیح نیست.
علائم تنگی کانال نخاعی کمر چیست
درمان های غیر جراحی تنگی کانال نخاع
درمان تنگی کانال نخاع در بسیاری از موارد به صورت غیر جراحی امکان پذیر است .در صورت عدم وجود درگیری شدید یا پیشرونده عصبی، پزشک ممکن است یک یا چند مورد از درمانهای غیرجراحی زیر را تجویز کند:
در بیماران تنگی کانال نخاع یعنی بیمارانی که چه به دلیل دیسک چه آرتروز و چه به دلیل هیپرترفی لیگامانی و یا چه دلایل ژنتیکی دارای باریک شدگی فضای داخل کانال نخاع ( تنگی کانال نخاع ) می باشند معمولا خم شدن به جلو موجب باز شدن فضای کانال آنها و کاهش درد در آنها به دلیل برداشته شدن شدت فشار از روی عصب ها خواهد شد. در برخی از بیمارانی که دارای دیسک کمر بدون تنگی کانال نخاعی هستند همین حرکت موجب تشدید درد در انها می شود لذا لزوما ورزش باید تحت نظر پزشک متخصص اموزش داده شود و ادامه یابد.
اولین ورزش مهم در بیماران تنگی کانال نخاع جمع کردن دو پا داخل سینه است ورزشی که در مرحله حاد در بسیاری از بیماران دارای دیسک کمر است. در شرایطی که در حالت طاق باز خوابیده ایم دو پا را در داخل شکم جمع می کنیم و ده شماره نگه می داریم و سپس رها می سازیم و ده مرتبه این ورزش را انجام می دهیم.
ورزش دوم برای تنگی کانال نخاع کشش عضله پریفرمیس در شرایطی است که طاق باز خوابدهایم و زانو ها خم می باشد و لگن را به سمت مخالف می کشیم. در این ورزش باید توجه کنیم که فشار به کمر وارد نشود.
ورزش سوم برای درمان تنگی کانال نخاع کشش عضلات پشت ساق و ران پا می باشد که بسیار در پیشگیری و درمان بیماران درار دیسک کمر و همچنین بیماران تنگی کانال نخاعی به عنوان یک ورزش کلیدی مطرح می شود.
برخی از درمانهای جایگزین برای تنگی نخاعی کدامند؟
فلسفه این درمان مبتنی بر این است که محدود شدن جنبش در ستون فقرات، باعث کاهش عملکرد صحیح آن و بروز درد کمر میگردد. متخصصان کایروپراکتیک با درمان دستی و تنظیم ستون فقرات، حرکت طبیعی ستون فقرات را بازمیگردانند. آنها همچنین با اعمال کشش و نیروی رانش، به افزایش فضای بین مهره و کاهش فشار بر اعصاب آسیب دیده کمک میکنند. طبق اظهارات برخی افراد، درمان و مراقبت کایروپراکتیک برای آنها سودمند بوده است. تحقیقات انجام شده تاکنون نشان داده است که درمان کایروپراکتیک، از درمانهای سنتی غیر جراحی موثر برای برطرف کردن درد حاد کمر و از جمله تنگی کانال نخاع است.
این روش درمان شامل تحریک مکانهای خاصی بر روی پوست با انواع تکنیکها است،که در اکثر موارد از سوزنهای نازک، محکم و فلزی برای نفوذ در پوست استفاده میشود. تحقیقات نشان داده است که درد پایین کمر، یکی از مناطقی است که در آن طب سوزنی برای افراد موثر واقع شده است.
اوزون درمانی:
یکی از جدیدترین درمان های تنگی کانال نخاع اوزون درمانی می باشد. استفاده از گاز O3 در بسیاری از موارد موجب باز شدن نسبی کانال و کاهش علایم و خصوصا درد های انتشاری پا در بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاع می شود. کاهش تورم پاها ، کاهش گرفتگی پاها از جمله فواید اوزون درمانی در بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاع می باشد.
اوزون درمانی تنگی کانال نخاع بسته به تشخیص متخصص طب فیزیکی ممکن است در داخل مطب و یا در بیمارستان انجام شود. اوزون درمانی عارضه خاصی ندارد اما ممکن است بعضی از بیماران تنگی کانال نخاعی به آن جواب ندهند.
دلايل متعددي در توجيه استفاده از اوزون براي درمان عارضه تنگي کانال نخاعي کمري وجود دارد:
لیزر درمانی تنگی کانال نخاع:
استفاده از لیزرهای پیشرفته و جدید با کاهش تورم موجود در کانال نخاعی موجب باز شدن ورم از کانال های نخاعی و ایجاد شرایط مناسب جهت انجام ورزش می باشد. لیزر های نسل جدید بر خلاف لیزرهای نسل قدیم به داخل کانال نخاع نفوذ می کنند و می توانند اثرات درمانی خود را اعمال کنند. به کرات با بیمارانی برخورد می کنیم که قبلا از لیزر جهت درمان تنگی کانال نخاع بهره ای نبرده اند و دلیل آن عدم نفوذ لیزرهای نسل قدیم به داخل کانال بود.
درمان گیاهی تنگی کانال نخاع :
درمان گیاهی تنگی کانال نخاع شامل استفاده از شربت اخلاط سه گانه یعنی سرکه ، سیاهدانه و عسل می باشد . روغن سیاهدانه هم در مسیر پشت پا به مدت ۱۵ دقیقه ماساژ داده شود .
منبع مطلب : darmanedard.ir
مدیر محترم سایت darmanedard.ir لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.