دکتر قره حسنلو بازداشت
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
دکتر قره حسنلو بازداشت را از این سایت دریافت کنید.
حمید قره حسنلو پزشکی که به اعدام محکوم شد، کیست؟
حمید قرهحسنلو پزشک ایرانی و از بازداشت شدگان حوادث اخیر است که به کشتن یا مامور متهم شده است.
حمید قره حسنلو پزشکی که به اعدام محکوم شد، کیست؟
حمید قرهحسنلو پزشک ایرانی و از بازداشت شدگان حوادث اخیر است که به کشتن یا مامور متهم شده است.
رویداد۲۴ در روزهای گذشته نامهای زیادی شنیده میشود که هر یک محکوم به اعدام شدهاند؛ از ماهان صدرات گرفته تا محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد و حمید قرهحسنلو. قره حسنلو از بازداشت شدگان حوادث اخیر است که در مراسم چهلم حدیث نجفی شرکت کرده است. او متهم شده که یک مامور بسیجی به نام روح الله عجمیان را در این مراسم کشته است.
بیوگرافی حمید قره حسنلو
حمید قره حسنلو متولد ۱۳۴۸ است که پیشه اصلی او پزشک رادیولوژی یا تصویربرداری پزشکی بوده است. او سابقه حضور در جنگ ایران و عراق را هم دارد و جزو خیرین مدرسهساز در ایران بوده است. قره حسنلو، متاهل و دارای دو فرزند است. او به همراه همسرش فرزانه قره حسنلو در کرج بازداشت شده است.
بازداشت دکتر قره حسنلو
در جریان مراسم چهلم حدیث نجفی از جان باختگان اعتراضات ۱۴۰۱ که جمعیت زیادی شرکت کرده بودند، حمید قره حسنلو و همسرش نیز شرکت داشته است. آن مراسم که تحت تدابیر شدید امنیتی بود، به خشونت کشیده شد و در نهایت جمعیت حاضر با نیروهای نظامی درگیر شدند و هر دو طرف در جریان درگیریها تلفات داشتند؛ از جمله یکی از ماموران امنیتی که حمید قره حسنلو به قتل این مامور متهم شده است.
تصاویری از حمید قره حسنلو پس از بازداشت منتشر شد که تمام بدن او در آن کبود بود. با استناد به آن تصاویر، برخی منابع گفته بودند که او هنگام بازداشت به شدت مورد ضرب و حرج قرار گرفته است که در پی همین جراحات او به بیمارستان منتقل میشود.
حمید قرهحسنلو از بازداشتگاه به بیمارستانی در کرج برده شده است و به سبب اینکه خودش پزشک بوده، برخی از همکارانش در بیمارستان متوجه شدهاند که او دستگیر شده و به این ترتیب خبر بازداشت وی برای نخستین بار رسانهای میشود. آنچنان که نزدیکان قره حسنلو گفتهاند او پس از معاینه به بازداشتگاه برگردانده میشود اما حال او به قدری وخیم بوده که ناچار به بیمارستان بازگردانده شده است.
بیشتر بخوانید: محسن شکاری اولین اعدامی اعتراضات ۱۴۰۱ که بود؟
اتهام حمید قره حسنلو
در ماجرای قتل روح الله عجمیان چند نفر حضور داشتند که نهادهای امنیتی اعلام کردهاند یکی از آنها حمید قره حسنلو بوده است. مسعود ستایشی سخنگوی قوه قضاییه هم گفته «بر اساس احکام صادره، برای پنج نفر از متهمان اقدامات مؤثر و اصلی از قبیل جرح با چاقو و ضرب و جرح با سنگ و مشت و لگد و کشیدن بدن برهنه روی آسفالت خیابان حکم اعدام صادر شده و ۱۱ متهم دیگر از جمله آن سه جوان کمتر از ۱۸ سال، به حبسهای طویلالمدت محکوم شدند»
در جریان دادگاه، قره حسنلو به «لیدر بودن» در حوادث کرج متهم شده است. با این حال خانواده او میگویند چنین چیزی صحت ندارد. یکی از نزدیکان قره حسنلو با یکی از رسانههای فارسی زبان خارج کشور مصاحبه کرده و چنین گفته است: ««وکیل تسخیری پرونده هیچ دفاعی از حمید نکرد بلکه سعی داشت او را متهم کند و مرتباً به او میگفت به گناهانت اقرار کن و قضیه را تمام کن. حمید را برای اعتراف به لیدری تحت فشار قرار گذاشته بودند، در صورتی که هیچ مدرکی دال بر لیدر بودن او وجود ندارد.»
شاکی پرونده دکتر قره حسنلو وزارت اطلاعات است که گفته بر پایه شناسایی آنها، حمید قره حسنلو و همسرش در فیلمهایی که از ضرب و جرح روح الله عجمیان ثبت شده، حضور داشته بودند. وزارت اطلاعات گفته آنها در فیلم شناسایی و شب مقابل منزلشان بازداشت شدند. همچنین گفته شده فیلمهایی از صحنه حادثه مربوط به عجمیان در موبایل حمید قرهحسنلو بوده که نشان میدهد او در آن صحنه مشغول فیلمبرداری بوده است.
نماینده دادستان در نخستین جلسه رسیدگی چنین گفته است: «متهم حمید قرهحسنلو فرزند محمدعلی به اتهام افساد فی الارض از طریق ارتکاب جرائم علیه امنیت کشور، حمله به مأموران انتظامی و بسیج، اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور بازداشت شده است.»
نماینده دادستان همچنین گفته «طبق مستندات جمعآوریشده و فیلم زمان ضرب و جرح شهید عجمیان روی انگشت اشاره دست چپ متهم حمید قرهحسنلو آثار زخم و خونریزی مشهود است. زمانی که آرین فرزامنیا از پشت با کارد به شهید ضربه میزند، در دومین ضربه دست این متهم هم که همان جا حضور داشته زخمی میشود. همسر متهم که در محل حاضر بوده و از متهمان پرونده است در اظهارات خود گفته متهم یک لگد به بسیجی شهید زده است.»
آنچنان که نماینده دادستان گفته اقدام عملی حمید قره حسنلو، فیلمبرداری از صحنه رخ داده و لگد زدن به روح الله عجمیان بوده است. با این حال او به «افساد فی الارض و حمله به مأموران انتظامی و بسیج و تبانی علیه امنیت کشور» متهم شده است. به همین دلیل برخی ناظران معتقدند کیفرخواست صادره با اقدام متهم همخوانی ندارد؛ چنانچه در ماجرای محسن شکاری نیز او با یک بسیجی درگیر شده بود و به خاطر مجروحیت مامور، حکم اعدامش صادر شد. در این مورد نیز همین اتفاق رخ داده و ظاهرا اتهامات در کیفرخواست صادره، بسیار وسیعتر از چیزی است که رخ داده است؛ مگر آنکه نکاتی در پرونده وجود داشته باشد که به لحاظ امنیتی در اختیار افکار عمومی قرار نگرفته باشد.
سخنان حمید قره حسنلو در دادگاه
حمید قره حسنلو گفته او و همسرش برای حضور سر مزار یکی از آشنایان به بهشت سکینه در کرج رفته و قصد داشته همان روز اگر برای حدیث نجفی هم مراسمی برگزار شد، در آن حضور پیدا کند. حدیث نجفی دختر کرجی بود که روز ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ در کرج جان باخت. قوه قضاییه اعلام کرده او به مرگ طبیعی درگذشته و ربطی به اعتراضات نداشته است.
آنگونه که قذه حسنلو در دادگاه گفته او در راه برگشت از مراسم بوده که صحنه ضرب و جرح روح الله عجمیان پیش آمده است و حتی همسرش در محل وقوع جنایت جمعیت را کنار میزد تا عجمیان را نزنند. با این حال دادگاه اعلام کرده او «سردسته اغتشاشگران بوده و جمعیت را کنار میزدید تا صحنه بهتر تصویربرداری شود زیرا فرماندهی جمع حاضر در صحنه را به عهده داشته در همه صحنهها پیگیرانه حضور داشته است.»
روایت وکیل قره حسنلو از اقدامات موکلش
حمید قرهحسنلو
حمید قرهحسنلو
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
حمید قرهحسنلو زادهٔ ۱۳۴۸ ملیت ایرانی پیشه پزشک
شناختهشده برای اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ ایران
اتهام(های) جزایی متهم به قتل یک مأمور بسیج در مراسم چهلم حدیث نجفی
مجازات(های) جزایی مفسد فی الارض
حمید قرهحسنلو (زادهٔ ۱۳۴۸) از بازداشت شدگان در اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ ایران، درویش گنابادی، پزشک و متخصص تصویربرداری پزشکی است که در دادگاه انقلاب کرج به قتل یک مأمور در جریان مراسم چهلم حدیث نجفی در شهر کرج متهم شدهاست. او به همراه همسرش فرزانه قرهحسنلو در زمان بازداشت به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفتند و چهار دنده قرهحسنلو شکسته شد.[۱][۲][۳]فعالیتها
حمید قرهحسنلو فعالیتهایی در حوزه امور خیریه و مدرسه سازی داشته و زمان جنگ ایران و عراق شرکت کردهاست.[۴] در سال ۱۳۹۸ نیز در نامهای به عنوان پزشک درویش به رئیس وقت قوه قضائیه خواستار آزادی دو پزشک زندانی اعتراضات گلستان هفتم شده بود.[۵]
بازداشت
یک منبع آگاه گفتهاست در روز ۱۳ آبان ۱۴۰۱ ساعت ۲ بامداد حدود ۱۰ مرد به منزل شخصی آنها هجوم برده و مقابل چشمان دختر ۱۰ سالهشان، او و همسرش را به شدت مورد ضرب و شتم قرار دادند.[۶]
شدت ضرب و شتم به قدری بودهاست که حمید قرهحسنلو چهار دندهاش میشکند و سپس آنها را به زندان منتقل میکنند. دختر آنها را هم تهدید کردند تا زمانی که هوا روشن نشده حق ندارد به کسی زنگ بزند.[۶]
انتقال به بیمارستان
حمید قرهحسنلو به علت ضرب و شتم به بیمارستان وابسته به سپاه در کرج منتقل شد. یکی از همکاران او گفته: «این شرایط باعث شده بود تا ریه دکتر حمید دچار پارگی شود و خونریزی داخلی ریه به قدری شدید بود که مشکل تنفس پیدا کرده بودند. چون خود ایشان پزشک هستند و دوستان پزشک زیادی در کرج دارند آنجا شناسایی میشوند و خانواده از این طریق متوجه میشوند که ایشان حالشان بد بود. ولی دوباره ایشان را به بازداشتگاه بازمیگردانند. هفته گذشته به دلیل وخامت اوضاع باز مجدد به بیمارستان منتقل میکنند و در این چند روز گذشته دو عمل جراحی انجام میشود که دومی شنبه ۵ آبان بود. ریههای ایشان پر از خون است و بدون دستگاه امکان تنفس ندارند. یک جراحی دیگر هم باید انجام بدهند و در حال حاضر در آیسییو بستری هستند.».[۷]
دادرسی و حکم اعدام
شاکی پرونده حمید قرهحسنلو وزارت اطلاعات است. پس از برگزاری اولین جلسه دادگاه برای او به جرم مشارکت در کشته شدن یک بسیجی به نام روحالله عجمیان حکم اعدام صادر شدهاست. او در مدت بازداشت به وکیل خود دسترسی نداشته و در جلسه دادگاه نیز قاضی و وکیل تسخیری، سعی داشتند با ایجاد فضای تهدید و ارعاب آنها را وادار به پذیرش اتهام مشارکت در قتل روحالله عجمیان کنند.
«وکیل تسخیری احمد م. نام دارد، وکیل تبصره ۴۸ استان البرز. این آقا نه تنها هیچ دفاعی از حمید نکرده، بلکه سعی داشته حمید را متهم کند و مرتباً به او میگفت به گناهانت اقرار کن و قضیه را تمام کن. این وکیل حتی بسیاری از مسائل دیگر را مطرح میکرد که به ضرر حمید تمام شود. قاضی هم حمید را برای اعتراف به لیدری تحت فشار قرار گذاشته بود، در صورتی که هیچ مدرکی علیه لیدر بودن او وجود ندارد و به زور میخواهند او را لیدر اعلام کنند.»
— نزدیکان خانواده، رادیوزمانه
سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی گفتهاست «بر اساس احکام صادره، برای پنج نفر از متهمان اقدامات مؤثر و اصلی از قبیل جرح با چاقو و ضرب و جرح با سنگ و مشت و لگد و کشیدن بدن برهنه روی آسفالت خیابان»، حکم اعدام صادر شده و «۱۱ متهم دیگر از جمله آن سه جوان کمتر از ۱۸ سال، به حبسهای طویلالمدت محکوم شدند».[۸][۹] برادر او گفته است که او در همان روز با انتقال یک آخوند آسیبدیده به بیمارستان جانش را نجاتداده است، اما او حاضر نشده که در دادگاه شهادت بدهد.[۱۰]
محمود علیزاده طباطبایی، وکیل دادگستری گفته است که برای گرفتن وکالت حمید قرهحسنلو به دادگاه انقلاب کرج مراجعه کرده اما دادگاه خودداری کرده و به او گفته است برای گرفتن وکالت باید به دیوان عالی کشور مراجعه کند.[۱۱]
واکنشها
هزار و صد پزشک سراسر کشور با امضای بیانیهای خواستار آزادی و صدور منع تعقیب برای حمید قرهحسنلو و همسرش فرزانه قرهحسنلو شدند.[۱۲] در این بیانیه که خطاب به رئیس سازمان نظام پزشکی ایران نوشته شده، گفته شده آقای قرهحسنلو از پزشکان خوش سابقه کشور است و درخواست شده جهت متقاعد کردن نهادهای ذیربط و صدور منع تعقیب یا وثیقه برای آزادی او اقدام شود تا «در فضای آرام و عادلانه براساس موازین شرعی و حقوقی و توأم با عدالت توسط دستگاه قضایی و رعایت حق انتخاب وکیل رسیدگی شود».
گروهی از پزشکان در اعتراض به حکم اعدام او در ۱۸ آذر ۱۴۰۱ در مقابل زندان اوین با پلاکاردهای «نه به اعدام» تجمع کردند.[۱۳]
احمدرضا نیاورانی، پزشک و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با انتشار ویدیویی از حمید قرهحسنلو و همسرش حمایت کرد و گفت «به مخیلهام هم خطور نمیکند که آنها کوچکترین آسیبی به کسی برسانند.» او همچنین به برخی فعالیتهای نیکوکارانه قرهحسنلو مانند مدرسهسازی، اهدای دستگاههای پزشکی و کار داوطلبانه در مراکز بهزیستی اشاره کرد.[۱۴]
افشین جعفرزاده، فوق تخصص بیهوشی بیمارستان امام خمینی و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در حمایت از او و همسرش با انتشار ویدیویی قرهحسنلو را انسانی خیر و انساندوست خواند و از سیستم قضایی ایران درخواست کرد که عادل باشد و برای تجدید نظر در حکم اعدام او و همسرش، کمیته حقیقتیابی ایجاد کند.[۱۵]
مائده بهبهانی، پزشکی عمومی و از همکلاسیهای او با انتشار یک پیام ویدیو، از صدور حکم اعدام برای حمید قرهحسنلو اظهار ناباوری کرده و گفته است فردی با این ویژگیهای او نمیتواند به کسی آسیبی رسانده باشد.[۱۶]
سازمان جهانی پزشکان در نامه به ابراهیم رئیسی، حکم صادره علیه حمید قرهحسنلو و همسرش را محکوم کرد و آن را نشان «ظلم فاحش» نامید. [۱۷]
جستارهای وابسته
گاهشمار خیزش ۱۴۰۱ ایران
بازداشتشدگان خیزش ۱۴۰۱ ایران
درگیریهای ۱۴۰۱ کرج امیرمهدی جعفری علی معظمیگودرزی
سیدمحمد حسینی (زندانی سیاسی)
منابع
↑ «جان چند تن از پزشکان ایرانی که به دلیل مداوای مجروحان اعتراضات ربوده شدهاند، در خطر نیست». رادیو فرانسه.
↑ «اعتراضهای ایران؛ حمید قرهحسنلو، متخصص رادیولوژی در کرج، به اعدام محکوم شدهاست». BBC News فارسی. دریافتشده در ۲۰۲۲-۱۲-۰۷.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟